Podcast

FBI-profiler Schippers: 'Wij leerden van deskundigen hoe je iemand kunt vergiftigen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FBI-profiler Schippers: 'Wij leerden van deskundigen hoe je iemand kunt vergiftigen'

De enige profiler in Nederland die is opgeleid door de FBI: Carlo Schippers. Na een carrière van 45 jaar ging Schippers dit jaar met pensioen. Dat brengt natuurlijk de nodige bijzondere verhalen met zich mee. In de podcast Het Onderzoeksbureau blikt hij terug op zijn tijd bij de politie.

Schippers schetste profielen van daders in onopgeloste zaken. Daarvoor bestudeerde hij elke zaak tot in detail en verzamelde hij allerlei informatie. “Ik adviseer vanuit een gedragskundige achtergrond rechercheurs in hun lopende onderzoeken, naar vooral moord -en zedenzaken. Ik kijk naar het gedrag van alle betrokkenen, slachtoffers, getuigen”, omschrijft Schippers zijn werkzaamheden. “En uiteindelijk komt dan de vraag aan de orde wie de dader is.”

FBI

Na een aantal jaren ervaring met moordzaken in Nederland, belandde Schippers in 1990 voor een jaar in de Verenigde Staten. Daar volgde hij bij de FBI een opleiding tot ‘behavioral consultant’, ofwel: gedragsdeskundig adviseur. “Het was wel wat dat je daar als simpele Nederlandse rechercheur naartoe mocht”, vertelt Schippers.

“Wij leerden daar echt alles wat met moord -en zedenonderzoek te maken heeft. Niet alleen psychologie, maar ook tactische dingen.” Als voorbeeld noemt hij gifzaken. “Dan kwamen er deskundigen langs die ons vertelden hoe je bijvoorbeeld met gif iemand naar de andere wereld kunt helpen.” Al dit studiemateriaal hielp Schippers uiteindelijk bij het optimaal opstellen van een daderprofiel zowel nieuwe als bij cold case-zaken.

Terug in Nederland

Weer terug in eigen land, met “twee koffers aan ervaring” erbij, begon Schippers weer met onopgeloste zaken in Nederland. Met een nieuwe aanvullende werkwijze, want in Nederland was de kennis nog niet op hetzelfde niveau als die van de politie in de VS.

Schippers paste zijn nieuw geleerde technieken direct toe. “Er was een verdachte die niet wilde bekennen wat hij gedaan had.” De verdachte had eerder ernstige misdrijven gepleegd en wist wat de consequenties zouden zijn. Dus hield hij zijn lippen stevig op elkaar. Schippers besprak met collega’s tactieken en bedacht een plan van aanpak om de verdachte toch te laten praten. “Consistent en consequent zijn. Daarmee wordt de verdachte duidelijk wat hij aan ons heeft. Als een verdachte je in dit soort onderzoeken niet vertrouwt, dan gaat hij ook nooit vertellen wat hij gedaan heeft. Dus je moet een band met hem ontwikkelen.”

Dat is overigens een tactiek die tot de dag van vandaag toegepast kan worden. “Dat zijn verhooradviezen over hoe je met de verdachte omgaat. En hoe je ervoor zorgt dat je een zo betrouwbaar mogelijke verklaring krijgt.”

Gerelateerde podcast

Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Het Onderzoeksbureau

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalist Sandra van den Heuvel, Noa van Oostrom en Onno den Hollander elke twee weken in een wereld van misdaad of misstanden duiken. Luister via NPO Radio 1, NPO Luister of je favoriete podcast-app.

Ster advertentie
Ster advertentie