Podcast

Dus je gelooft in de helende werking van kristallen: 'Daarmee kan ik reizen naar verschillende dimensies'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dus je gelooft in de helende werking van kristallen: 'Daarmee kan ik reizen naar verschillende dimensies'

Door social media zijn kristallen populairder dan ooit. Van meer concentratie tot zelfliefde of weerbaarheid: voor alles is tegenwoordig een speciale steen te vinden. Naar schatting gaan er miljarden euro’s in deze kristallenindustrie om, maar waar komt deze hype vandaan en werken deze stenen écht? Het NPO-Radio1 collectief Alicante heeft het voor je uitgezocht.

#36 - Dus je gelooft in de helende werking van kristallen: ‘Hierdoor kan ik reizen naar verschillende dimensies’. (S02) - Alledaagse Vragen

Groeiende markt

Van video’s op TikTok tot aan prachtige plaatjes op Instagram. Door social media is de wereld van kristallen groter dan ooit. Uit cijfers van Google Trends blijkt dat ten opzichte van de afgelopen vijftien jaar het aantal zoekopdrachten naar kristallen in het afgelopen jaar is verdubbeld. Dat is een flinke toename. Volgens trendwatchers zou een verklaring voor deze plotselinge stijging de coronapandemie zijn. In onzekere tijden gaat de mens op zoek naar houvast om het leven iets meer richting te geven. Hierbij zou je kunnen denken aan een geloofsovertuiging, maar ook aan spiritualiteit en de daarbij horende kristallen.

Influencers

Een andere reden voor de run op kristallen zijn influencers. Waar jaren geleden de stenen nog voornamelijk bij een relatief kleine groep mensen is de smaak viel, is momenteel vrijwel iedere influencer enorm enthousiast over de stenen. "Als je het mij vraagt maken de influencers er een potje van", aldus een verkoopster van een kristalwinkel. De verkoopster vertelt dat iedereen zelf zijn of haar gevoel moet volgen bij de stenen. Het baart haar zorgen want iets dat voor de desbetreffende influencer werkt hoeft niet voor een ander te werken.

Reizen door dimensies

Spiritueel docent Mireille Bruin, ook wel bekend van het platform Bezieling met Mireille, verdiept zich al jaren in kristallen. Ieder kristal heeft volgens haar een andere werking en door de verschillende stenen maakt zij bijzondere dingen mee. Zo vertelt Mireille in de podcast-aflevering dat zij door middel van haar stenen onder haar bed te leggen, zij astraal zou kunnen dromen. Astraal dromen betekent voor haar dat ze haar dromen zelf kan aansturen en kan reizen naar verschillende dimensies. Ze vertelt op deze manier in contact te kunnen komen met haar voorouders. Als Mireille de stenen niet onder haar bed legt, dan lukt het haar niet een astrale droom te verwezenlijken.

Wat zegt de wetenschap?

Om te ontdekken hoe de wetenschap naar de werking van kristallen kijkt, zijn de verslaggevers van Alicante langsgegaan bij geowetenschapper Mariette Wolthers van de universiteit van Utrecht. "Er is geen wetenschappelijk bewijs dat kristallen psychologische- en/of gezondheidseffecten kunnen hebben. Er is momenteel ook geen aanwijzing voor, dat we dit in de toekomst zouden kunnen gaan aantonen. Wat wel wetenschappelijk is bewezen, is dat kristallen een sterk placebo-effect kunnen hebben. Als je gelooft dat een kristal voor je kan werken dan zou het inderdaad voor je kunnen werken net zoals een nepmedicijn", aldus Mariette.

Benieuwd naar het hele verhaal? De nieuwste aflevering van Alicante staat nu online op de site van NPO Radio 1. Ook in podcast-apps is de aflevering te vinden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie