Naar homepage
Podcast

Radiopionier Idzerda komt tot leven in podcast 'Pension Idzerda'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Radiopionier Idzerda komt tot leven in podcast 'Pension Idzerda'

[VPRO] Ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de radio brengt VPRO een gedramatiseerd podcast-verhaal over radio- en omroeppionier Hanso Idzerda.

{podcast audio="116028" caption="#1 - Pension Idzerda Aflevering 1: Het begon met een speeldoosje" }

Idzerda stond aan de wieg van de radio in ons land. Op 6 november 1919 bracht hij het eerste radioprogramma ooit bij het publiek in de huiskamer. De dramaserie over Idzerda is gebaseerd op vier 78-toerenplanten die in september 1944 zijn opgenomen in de beslotenheid van zijn pension aan de Parkstraat in Den Haag. Daarom heet deze serie Pension Idzerda.

'Kleurrijk beeld van Idzerda'

"Over het privéleven van de pionierende technicus is weinig bekend. Mede daarom was de vondst van de vier langspeelplaten met Idz’ onmiskenbare stemgeluid een ware sensatie. Hoewel niet geheel duidelijk is aan wie de verhalen zijn gericht, noch waarom ze zijn opgenomen, geven ze een kleurrijk beeld van Idzerdas persoonlijkheid", zegt Mathijs Deen. Hij is samen met Marnix Koolhaas maker van Pension Idzerda. Acteur Frits Lambrechts is verteller.

In vier afleveringen horen we Idzerda onder meer over het leven in zijn geboortedorp Weidum en over zijn fascinatie voor (elektro)techniek. Maar ook over de teleurstelling van zijn vader die hem liever plattelandsarts had zien worden, zijn studententijd in Duitsland, zijn ontmoeting met domineesdochter en latere echtgenote Gerda Nicolai, zijn spionagewerk tijdens de Eerste Wereldoorlog en de opkomst en ondergang van zijn eigen radiozender.

Pension Idzerda is te beluisteren in De Verhalen podcast van NPO Radio 1. Ook zijn de afleveringen wekelijks te horen in het hoorspel halfuur op vrijdagnacht tussen 00.05 en 00.35 uur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie