Podcast

Mijn Oma de Soldaat: Vaarwel, Djakarta!

foto: Jorien Wallastfoto: Jorien Wallast
  1. Nieuwschevron right
  2. Mijn Oma de Soldaat: Vaarwel, Djakarta!

Eind december 1949, na vier jaar dekolonisatieoorlog, vindt de Soevereiniteitsoverdracht aan de republiek Indonesië plaats. Nederland geeft de kolonie op, alle militairen dienen binnen een paar maanden te vertrekken. Op 26 juli 1950 wordt het Koninklijk Nederlands Indonesisch Leger (KNIL) opgeheven en alle militairen ontslagen. Ook oma Mies keert huiswaarts van een verloren oorlog. Een warm welkom blijft uit. Zij wordt geacht zich stilletjes te voegen in het Nederlandse leven en terug te keren op haar werk bij het ministerie van Justitie. Over de dekolonisatieoorlog wordt nauwelijks nog gesproken. Ook niet door oma Mies.

#5 - Vaarwel, Djakarta!

In de vijfde en laatste aflevering van de podcast Mijn oma de soldaat maken drie generaties vrouwen de balans op. Wat heeft het Vrouwenkorps KNIL voor invloed gehad op het leven van oma Mies maar ook, in de 70 jaar die sindsdien zijn verstreken, op haar dochter en kleindochter?

Mijn oma de soldaat is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Gemaakt voor KRO/NCRV en NPO radio 1, in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum en met steun van het vfonds, het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten en de Gravin van Bylandt Stichting.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie