Podcast

Podcast De Dag: bij D66 is het Van Mierlo-gevoel terug

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast De Dag: bij D66 is het Van Mierlo-gevoel terug

Sigrid Kaag werd al 'de nieuwe Hans van Mierlo' genoemd en nu heeft ze ook nog eens net als hij in 1994 vierentwintig zetels gehaald. Er zijn meer parallellen te trekken tussen de twee partijleiders. Maar er is ook een groot verschil.

{podcast audio="1022518" caption="#800 - Bij D66 is het Van Mierlo-gevoel terug" }

Sigrid Kaag werd door partijgenoten al 'de vrouwelijke Hans van Mierlo' genoemd en in haar eerste reactie op de verkiezingswinst gisteravond was het ook zijn naam die vrijwel direct viel. 'Het is gelukt,' zei Kaag net als Van Mierlo dat deed toen hij in 1994 vierentwintig zetels binnenhaalde voor D66. Is Kaag inderdaad de nieuwe Van Mierlo? Waarin lijken ze op elkaar en waarin niet?

Hans van Mierlo-biograaf Hubert Smeets loopt in podcast De Dag de overeenkomsten en verschillen langs. De gelijkenissen zijn er zeker, zegt hij, al miste Van Mierlo volgens hem bijvoorbeeld wel de 'beschaafde brutaliteit' van Kaag om te zeggen: wij zijn de beste. Van Mierlo zocht de samenwerking met links. Volgt Kaag daarin zijn voorbeeld?

Blijf op de hoogte van de verkiezingen

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws leest je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie