Podcast

Bij Forum voor Democratie is er tot nu toe sprake van 'een mooie breuk'

foto: EOfoto: EO
  1. Nieuwschevron right
  2. Bij Forum voor Democratie is er tot nu toe sprake van 'een mooie breuk'

[EO] Het is tot nu toe opvallend mild, de breuk in de Forum voor Democratie-fractie. Donderdag besloten Kamerleden Wybren van Haga, Olaf Ephraim en Hans Smolders uit de partij van Thierry Baudet te stappen, maar dat ging niet gepaard met verwijten over en weer en knetterende interviews. Dit ging in het verleden bij andere partijen wel eens anders, vertelde Spindoctors Julia Wouters en Jack de Vries in de podcast De Spindoctors.

#23 - Take-out-the-trash-day - De Spindoctors

Als het zo gemoedelijk blijft is het "heel knap", vindt Wouters. Het gebeurt niet vaak dat het zo netjes blijft. "Meestal wordt de paar dagen daarna het vuil wel buiten gezet. Meestal zijn dit soort dingen wel wat traumatisch." Ze maakte zelf, als adviseur van de PvdA-fractie mee dat Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Özturk uit de partij stapten. Er verschenen allerlei verhalen in de kranten. "En het nare is dan: het gaat altijd anoniem", zucht de oud-adviseur. De breuk, die de partij DENK opleverde, was een "lelijke breuk", terwijl er bij Forum nu sprake is van een "mooie breuk".

Jack de Vries was verbaasd over de breuk. "We hadden eerder besproken dat Van Haga afstand nam van die 5 mei-poster, maar je had dan verwacht dat het nog wat eerder zou gebeuren."

Hemelvaartsdag

Want de aankondiging op Hemelvaartsdag is opvallend, vinden beiden. Op een feestdag is er weinig nieuws, dus krijgt zo'n gebeurtenis meteen alle aandacht. "Het is de slechtste dag als je onder de radar wil blijven", vertelt Julia Wouters.

In de wereld van de Spindoctors is er een fenomeen wat take-out-the-trash-day wordt genoemd, wat je zou kunnen vertalen als 'de dag waarop je het vuilnis buitenzet'. "Het moment dat er heel veel nieuws is, is het goed idee om bijvoorbeeld een onwelgevallig rapport naar de Kamer te sturen", vertelt ze. Als Van Haga niet teveel aandacht had willen hebben, had hij bijvoorbeeld beter op vrijdagavond laat met de beslissing kunnen komen.

Formatie

In de podcast bespreken de Spindoctors ook de nieuwste ontwikkelingen rondom de formatie, net als het opvallende optreden van Mark Rutte bij Nieuwsuur en het debat dat daarom volgde. Luister De Spindoctors via je favoriete podcastapp of op de site van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie