Podcast

Hoe legt een ex-gevangene uit dat hij niet gevaarlijk is?

foto: Foto: Harry Cockfoto: Foto: Harry Cock
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe legt een ex-gevangene uit dat hij niet gevaarlijk is?

[NTR] "Nou jong, veel plezier. Ik wil je hier niet weer zien", zegt de bewaker. Het is zo ver, Bram en Harry verlaten de gevangenis. In de derde aflevering van de podcast Buiten de Muren probeert Harry een huis te vinden, en is Bram meteen als de dood voor de politie.

#3 - Het stoplicht - Buiten de Muren

Bram is draaideurcrimineel, en Harry doodde twee mensen. Maar nu zijn ze van plan het allemaal anders te doen. In Buiten de Muren volgt podcastmaker Marjolein hen in hun weg terug de maatschappij in.

Normale jongen

In aflevering drie ondervindt Harry hoe lastig die weg is. Als hij een huis wil gaan bezichtigen, wil de woningbouwcommissie dat er beveiliging mee komt. Harry probeert de medewerkers te overtuigen dat hij niet gevaarlijk is. "Moet je eens luisteren, mevrouw. Ik loop niet met dwalende ogen, ik krijg geen schuim om m'n mond. Ik ben gewoon een normale jongen."

Heroïneverslaving

Ook Bram heeft het niet makkelijk. Hij mag de gevangenis uit, maar had ermee ingestemd zich vrijwillig te laten behandelen in een forensisch psychiatrische kliniek. Op het laatste moment bedenkt hij zich. Hij is bang dat de politie hem in de kliniek opzoekt omdat hij nog schulden heeft en er een incassobureau achter hem aan zit. Zijn eerste vrije nacht slaapt hij niet in de kliniek, maar bij zijn vriendin. Maar hoe komt hij dan aan zijn medicijnen tegen z’n heroïneverslaving?

Vrouwengevangenis

Harry is weer herenigd met zijn vriendin Karin, maar gaat nog niet met haar samenwonen. Ze leerden elkaar kennen toen Karin ook gevangen zat, in de vrouwengevangenis tegenover die van Harry. Met kerst stal ze een kaarsje uit de kerk, dat ze in haar raam zette. In het raam tegenover haar ziet ze precies zo’n lichtje staan. "Hee! Daar zit er nog één met ballen. Die heeft ook een kaarsje gepikt!"

Dat was Harry. Met een aansteker beginnen ze naar elkaar te seinen, ze wisselen nummers uit, schrijven elkaar brieven. Ze hebben nu al twintig jaar een relatie, maar meer dan de helft van die tijd zat Harry vast. Harry: "Normaal hou ik het geen jaar uit met een vrouw, maar zij kan me echt lezen. Ik hoef haar niets uit te leggen."

Buiten de Muren

Buiten de Muren, een podcast over kansen krijgen en kansen benutten. Een productie van Autres Directions en Aldus' producties voor NTR, DOCS en NPO Radio 1. Mede mogelijk gemaakt door het NPO-fonds. De podcast is in je favoriete podcastapp en via de website of app van NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie