Podcast

Motie Muusse: een podcast over de politieke dromen en drijfveren van jonge politici

foto: Wessel de Grootfoto: Wessel de Groot
  1. Nieuwschevron right
  2. Motie Muusse: een podcast over de politieke dromen en drijfveren van jonge politici

[KRO-NCRV] In de nieuwe podcast Motie Muusse (KRO-NCRV) praat Talitha Muusse met jonge kandidaat-Kamerleden over hun politieke dromen, drijfveren en verwachtingen. Vanaf vandaag is vijf dagen lang dagelijks een nieuwe aflevering te beluisteren. De serie wordt afgesloten met een live-podcast vanuit perscentrum Nieuwspoort, middenin het politieke hart van Nederland.

Talitha Muusse (29 jaar) werd gevraagd om de politiek in te gaan en doorliep alle stappen om zich voor te bereiden op het lidmaatschap van de Tweede Kamer. Toen sloeg de twijfel toe bij haar en uiteindelijk besloot ze niet op de lijst te gaan.

In de podcastserie Motie Muusse onderzoekt Talitha waar haar twijfel vandaan komt. Ze vindt het namelijk wel belangrijk dat de stem van jongeren gehoord wordt. Maar is de Tweede Kamer wel de plek om voor hun belangen op te komen?

Trailer - Motie Muusse

In Motie Muusse praat de presentatrice en generatie-expert met jongeren die de stap naar het parlement wel hopen te maken over hoe de nieuwe politieke generatie haar stem kan laten horen. Talitha: "Met deze podcast wil ik verkennen hoe we de positie van jongeren in het democratisch bestel kunnen versterken. Hebben we een jongerenparlement nodig of een jongerenquotum?"

De gemiddelde leeftijd van de huidige Tweede Kamerleden is 45 jaar en er is maar één Kamerlid onder de dertig: de 29-jarige Rens Raemakers van D66. Op de kieslijsten van de dertien partijen die nu in de Tweede Kamer zitten, staan in totaal 45 tieners en twintigers, slechts zeven procent van het totaal. Gezien de peilingen lijken vier of vijf kandidaten serieus kans te maken om in het parlement te komen.

Motie indienen

In de podcast praat Talitha met een aantal jonge kandidaat-Kamerleden over hun drijfveren en verwachtingen. Gaan zij zich specifiek inzetten voor de belangen van jongeren? Wat verwachten zij van hun invloed op de landelijke politiek?

Ieder kandidaat-Kamerlid dient alvast een motie in, zoals dat in het echte parlement ook gebeurt, waarin het jongerenbeleid centraal staat. De moties worden door politicoloog Roderik Rekker in een context geplaatst. Luister hieronder naar de eerste aflevering met Carline van Breugel (26 jaar) die haar 32ste plek op de lijst van D66 teleurstellend vindt. Hoe voer je campagne om via voorkeursstemmen in de Tweede Kamer te komen?

#1 - Meer jongeren op verkiesbare plaatsen - Motie Muusse

Motie Muusse, een podcast van KRO-NCRV en NPO Radio 1, is vanaf maandag 8 maart te beluisteren via de NPO app Luister, Apple Podcasts/iTunes, Spotify, Stitcher, Pocket Casts en Google Podcasts.

Blijf op de hoogte van de verkiezingen

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de Tweede Kamerverkiezingen. De belangrijkste verhalen en het laatste verkiezingsnieuws lees je hier. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)

Ster advertentie
Ster advertentie