Podcast

Hoe moeilijk is het om Baudet te duiden?

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe moeilijk is het om Baudet te duiden?

[MAX - KRO-NCRV] Politiek journalist Kees Boonman begrijpt niet dat er zoveel opwinding is ontstaan over zijn analyse van de toespraak van Forum-leider Thierry Baudet. Hij krijgt op Twitter de meest afschuwelijke verwensingen naar zijn hoofd, maar blijft bij zijn kritiekpunten, "het is niet zo raar om vraagtekens te hebben bij de context."

{podcast audio="82523" caption="#6 &x22;Smerige linkse NPO-hufter&x22;" }

Politiek journalisten Kees Boonman en Sven Kockelmann reageren in de Stamtafel Den Haag op de commotie die is ontstaan na het politieke forum van Spraakmakers, waarin zij de overwinningspeech van Baudet analyseerde. Boonman merkte op dit soort toespraken en verwijzingen in de jaren dertig ook gehoord te hebben.

"Ik snap de opwinding niet", zegt Boonman in de podcast Stamtafel Den Haag, "Ik betreur het heel erg als mensen denken dat ik Baudet vergelijk met een vreselijke man of partij uit die tijd." Boonman is wel erg geschrokken van de tsunami twitterberichten die hij vervolgens binnenkreeg. "Daar staat onder andere ‘dat ik verantwoordelijk ben als Baudet iets overkomt en dat ik een smerige linkse NPO-hufter ben".

"Kan eerlijk zeggen, ik heb een uur op een bankje gezeten, voor de CDA-fractie, en gedacht, wat moet ik hiermee?", zegt Kees Boonman vervolgens. 1op1-presentator Sven Kockelmann: "Het woord Hitler is niet gevallen, het woord fascist ook niet. Sterker nog", vult Boonman aan, "Ik stond vanmiddag bij Baudet, en ik heb hem gefeliciteerd, want ik vind het een knappe prestatie."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kritiek op speech Baudet

Boonman en Kockelmann blijven bij hun kritiek op de ‘uil van Minerva’-speech van Baudet. Kockelmann: "Heb de speech wel tien keer gelezen. Als je schrijft dat je wordt ondermijnd door journalisten en door de wetenschap. ‘Het boreale Europa’, is een beladen politieke term. Dat is het probleem van deze tijd, als je kritiek hebt op een politicus aan de rechterzijde, dan word je aan alle kanten zwartgemaakt."

"Het is niet raar om vraagtekens te zetten bij de context als je het hebt over ‘de erfgenamen van de grootste beschaving die ooit heeft bestaan’", vindt Boonman.

‘NPO onterecht voor links versleten’

"Onze redactie benadert constant mensen van Forum, constant, ook op verkiezingsdag. Je krijgt blauwe vinkjes, ze zien je bericht, en reageren niet. Het is onze taak om iedereen, ongeacht z’n politieke kleur te interviewen", zegt Kockelmann.

"Goed om te zeggen hoe dat werkt in de journalistiek. Mensen denken dat ‘de journalistiek niets van ze moeten hebben’. Dat is niet zo. Hoe vaak we wel niet Geert Wilders hebben uitgenodigd. Locatie, tijd, geen probleem, komt wat hem betreft nooit uit. Ik word er naar van dat de publieke omroep dan voor links wordt versleten", voegt Boonman er aan toe. "Voor mij is het sowieso jaren geleden dat ik voor links ben versleten", zegt Kockelmann grappende wijs.

Stamtafel Den Haag

Stamtafel Den Haag is hier te beluisteren. Of via iTunes en Google Podcasts.

Ster advertentie
Ster advertentie