Podcast

'Rutte, beken eens kleur over de EU'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Rutte, beken eens kleur over de EU'

[EO] Nederlandse politici moeten ook eens een positief verhaal vertellen over de Europese Unie. Dat zegt Catherine de Vries, hoogleraar politicologie aan de Bocconi Universiteit in Milaan. Ze ergert zich aan de Nederlandse koers in Brussel, zei ze in Europa Draait Door, die getypeerd wordt door scepsis. "We hebben het alleen maar over de problemen in Europa!" vindt ze.

#49 - 'Het EU-debat in Nederland is véél te simplistisch' (S02) - Europa draait door

Premier Rutte is een goed voorbeeld, vindt De Vries. "Het blijkt uit onderzoek dat Rutte, veel meer dan zijn voorgangers, spreekt over de pijnpunten van Europa, maar zich niet uitspreekt over de successen." Dat is electoraal gezien begrijpelijk - politici eisen successen liever op voor zichzelf - maar wel oneerlijk, vindt De Vries.

In Rutte's partij, de VVD, leeft onenigheid over de EU. In plaats van al die standpunten een plaats te bieden, zou Rutte duidelijk een kant moeten kiezen, zegt ze: "Onderzoek laat zien dat je kleur moet kennen en moet uitleggen wat je doet. Anders maak je de stroming van Wilders op lange termijn groter."

Het gebrek aan EU-visie deed historicus, opiniemaker en oud-VVD-Kamerlid Arend Jan Boekestijn, één van de twee makers van de podcast, al besluiten om geen VVD meer te stemmen, zo liet hij weten op Twitter.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Simplistisch

Het debat wordt veel te simplistisch gevoerd, vindt de hoogleraar. "Ik heb het gevoel dat het debat over in of uit Europa gaat, maar de hóe-vraag, die wordt nooit gesteld", zegt ze. Dit komt volgens haar onder andere door de opstelling van Forum voor Democratie en de PVV, die steeds het Europese project in twijfel trekken en andere partijen die dat niet sterk genoeg weerspreken.

Dit betekent niet dat je niet kritisch mag zijn op de EU, vindt De Vries. "Je kunt zeggen dat men zich aan de regels moet houden, of dat de regels niet goed zijn. Maar je kunt ook kritiek hebben zonder meteen het Europese project im frage te stellen, aldus de hoogleraar.

Podcast

In Europa Draait Door wordt ook gesproken over het vaccinatiesucces van Groot-Brittannië, oeigoeren in Turkije en de premier van Slovenië, die nogal verslaafd is aan Twitter. Luister de aflevering op de site van NPO Radio 1 of via je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie