Podcast

Nieuwe podcast De Man en de Maan: Nederlandse sterrenkundige naar de achterkant van de maan

foto: De Man en de Maanfoto: De Man en de Maan
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe podcast De Man en de Maan: Nederlandse sterrenkundige naar de achterkant van de maan

[NTR] Wat gebeurde er net na de oerknal, tijdens de begindagen van ons universum? Voor het antwoord op die vraag moet astronoom Marc Klein Wolt weg van de aarde: naar de achterkant van de maan. De Man en de Maan, een achtdelige podcast is beschikbaar vanaf 30 januari 2020. Over grootse dromen, culturele clashes en de nieuwe wereldorde.

De achterkant van de maan, dat is de perfecte onderzoeksplek om de oeroude signalen op te vangen, weg van aardse stoorzenders. Eén probleempje: er is nog niemand op deze kant van de maan geweest. Als de Nederlandse sterrenkundige in zee gaat met opkomende ruimtemacht China om zijn grote droom waar te maken, blijkt samenwerken niet zonder risico. Documentairemaker Saar Slegers volgt Marc Klein Wolt tijdens zijn race tegen de klok en ziet hoe zijn wetenschappelijke droom langzaamaan verandert in een nachtmerrie.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dr. Marc Klein Wolt

Dr. Marc Klein Wolt is universitair docent bij de afdeling Astrofysica aan de Radboud Universiteit Nijmegen. In het Radboud Radio Lab houdt hij zich, als algemeen directeur en mede-oprichter, bezig met het ontwikkelen van instrumentatie voor ruimtevaart- en grondgebonden astronomie. Sinds 2016 werkt Klein Wolt aan de Netherlands-China Low-Frequency Explorer, een radiotelescoop voor de Chinese maanmissie Chang'e 4. Met deze radiotelescoop wil hij de 'dark ages' van ons heelal bestuderen: de periode voordat de eerste sterren ontstonden.

Daarnaast werkt hij in Namibië aan de realisatie van de Africa Millimetre Telescope, een 15 meter grote radiotelescoop die deel uit gaat maken van het Event Horizon Telescope netwerk - een wereldwijd netwerk van radiotelescopen waarmee zwarte gaten in beeld gebracht kunnen worden.

Saar Slegers

Saar Slegers is radiomaker en wetenschapsjournalist. Sinds 2010 maakt ze als freelance maker radiodocumentaires voor programma's zoals Radio Doc (NTR/VRPO), Argos (VPRO/Human), Kulturradio (RBB/MDR), Plots (VPRO) en De Andere Wereld (IKON). Ook deed ze research voor verschillende televisieprogramma's zoals Focus (NTR), De Kennis van Nu (NTR), De Volmaakte Mens (VPRO) en Labyrint (VPRO/NTR). De afgelopen jaren verdiepte ze zich niet alleen in de wereld van de sterrenkunde en de Chinese ruimtevaart. Ze maakte ook een documentaire over de arbeidsomstandigheden op riviercruises, dook in de krochten van de Nederlandse bureaucratie en ging met vier Duitse dames op zoek naar de laatst levende wilde kamelen in de Gobiwoestijn.

Abonneer je nu alvast op de podcast De Man en de Maan

De Man en de Maan is podcast van de NTR en NPO Radio 1. De serie is mede mogelijk gemaakt door het NPO-fonds. Abonneer je via je de NPO Radio 1 app of je favoriete podcast app.

Ster advertentie
Ster advertentie