Podcast

Linkse feministe gaat ineens naar de kerk: 'Ik vind mezelf absoluut niet meer belangrijk'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Linkse feministe gaat ineens naar de kerk: 'Ik vind mezelf absoluut niet meer belangrijk'

Het was een mediabommetje in Vlaanderen: de linkse feminist Kristien Hemmerechts vertelde in Knack dat ze tegenwoordig naar de kerk gaat. De schrijver, die in het verleden vaak kritiek op de kerk had, vertelde in De Ongelooflijke Podcast over die opmerkelijke stap, waar ze zelf ook wel enige gêne bij voelde: "Ik heb er zelfs een tijd over gedaan voordat ik het tegen mijn man zei, alsof ik overspel pleegde…"

#70 - Waarom 'linkse feminist' Kristien Hemmerechts sinds dit jaar naar de kerk gaat - De Ongelooflijke Podcast

De kerk is niet echt iets wat de gemiddelde Vlaming associeert met Kristien Hemmerechts (66); gekscherend wordt ze vaak 'Hemmelinks' genoemd, omdat ze vaak tegenover de conservatieve kerk staat. Ze benadrukt dat ze nog steeds kritisch is op het instituut de Rooms-Katholieke Kerk, maar dat ze zich erg thuisvoelt bij de gemeenschap waar ze zich nu bij heeft gevoegd. Dit is de Sant'Edigio-gemeenschap, een katholieke orde die zich erg inzet voor de armen.

Waaróm Hemmerechts zich precies thuisvoelt, weet ze eigenlijk niet eens zo goed. Het opgaan in de gemeenschap vindt ze mooi. "Ik houd van de kerkelijke rituelen en de nederigheid die je daar krijgt vind ik waardevol, het gaat niet om mij. Ik vind mezelf absoluut niet meer belangrijk", vertelt ze. Ze weet ook niet of ze nog gaat schrijven: "Ik zie er nu heel erg de relativiteit van in…"

Label

"Ik vind het vervelend dat de media altijd een label op me proberen te plakken", zegt Hemmerechts in de podcast. De missen die ze nu bezoekt, vindt ze fijn, maar ze weet niet of ze nu daadwerkelijk in God gelooft. "ls schrijver probeer je juist weg te blijven van labels, je probeert dingen open te leggen", vindt ze.

Zelf wilde ze eigenlijk ook helemaal niet vertellen over haar gang naar de kerk, tot het Vlaamse tijdschrift Knack ineens belde: "Die journalist was getipt", verzucht ze. Maar uiteindelijk besloot ze toch een interview te geven: "Ik bedacht: ik hoef me er eigenlijk niet voor te schamen, en misschien heeft iemand er iets aan."

Ster advertentie
Ster advertentie