Podcast

'Emotie wint het steeds vaker van de waarheid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Emotie wint het steeds vaker van de waarheid'

[EO] De waarheid ligt steeds verder onder druk. De reden: onze emoties krijgen steeds meer de overhand. Dat denkt publicist Bas Heijne, die deze week te gast was in De Ongelooflijke Podcast. Hij haalt filosoof David Hume aan: "reason is a slave to the passions."

Heijne was hierin te gast in de podcast over zijn essay 'Mens/Onmens', dat een paar weken geleden gepubliceerd werd. Naast hem schoof ook de voormalig theoloog des vaderlands, Stefan Paas, aan.

{podcast audio="124748" caption="De Ongelooflijke Podcast #21 - De liberale leegte met Bas Heijne en Stefan Paas" }

Notre Dame

De brand in de Notre Dame speelt een belangrijke rol in het boek van Heijne, die een deel van het jaar in Parijs woont. Een goede kennis van hem, een katholiek gelooft niet dat de brand een ongeluk was. "Toen ik hem sprak, zei hij: dit kan toch geen toeval zijn? Er zijn zoveel kerken in de fik gegaan..." De brand zou zijn aangestoken, en veel andere mensen geloven dit ook. "Een terreurdaad door moslims", hoort Heijne

Het officiële eindrapport is er nog altijd niet, maar het lijkt erop dat "iemand heel slordig is geweest en kortsluiting ofzo heeft veroorzaakt", denkt Heijne. Toch snapt hij wel dat mensen het niet geloven: "Het is een heel schokkende gebeurtenis en als dat een heel banale oorzaak heeft, dan denk je dat het grote oorzaken heeft", aldus de publicist.

"Normaal gesproken heb je dan de ratio die jouw emoties tegen het licht houden, dat je met je eigen emoties in debat gaat, of het wel reëel is. Dat gebeurt steeds minder", aldus Heijne. "Heel weinig is er nog op gericht om onze emoties een rationele bedding te geven."

Zevende druk

Het essay van Heijne is pas een paar weken uit, maar is al toe aan de zevende druk. "Ze blijven er maar te weinig drukken", lacht hij.

De Ongelooflijke Podcast

De Ongelooflijke Podcast is een podcast van de Evangelische Omroep. Journalist David Boogerd en theoloog des vaderlands Stefan Paas voeren verdiepende gesprekken met spraakmakende gasten. Een boeiende podcastserie over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. Eens in de twee weken verschijnt een nieuwe aflevering.

Abonneer je op De Ongelooflijke Podcast en mis geen enkele aflevering. Luisteren kan via de NPO Radio 1 website, app, iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie