Podcast

Omstreden Turkse club voor het eerst in de Champions League

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Omstreden Turkse club voor het eerst in de Champions League

Vanavond gaat de Champions League weer van start, de hoogste internationale voetbalcompetitie van Europa verwelkomt dit jaar een opvallende nieuwkomer: Medipol Basaksehir FK. De Turkse club uit Istanbul is vorig seizoen voor het eerst kampioen geworden en heeft hierdoor een ticket bemachtigd voor de Champions League.

#23 - Erdoğans speeltje, voetbalclub Basaksehir - Alledaagse Vragen

Naamsverandering

De club heette voorheen Istanbul Büyüksehir Belediyespor en faciliteerde naast voetbal ook sporten als volleybal, basketbal en atletiek. Het bestuur besloot na promotie naar de hoogste voetbalcompetitie van Turkije genaamd de Süper Lig in het seizoen 2014-2015 de voetbaltak van de club af te scheiden en alleen als voetbalclub door het leven te gaan in een nieuw district in Istanbul, Basaksehir. Hierdoor nam de nieuwe voetbalclub ook de naam van dit stadsdeel over en ging hierna door het leven als Basaksehir FK. Mede door deze naamsverandering en het verhuizen naar een district in Istanbul heeft de club ook een supportersschare opgebouwd, die voorheen nog niet bestond. De supporters zijn vaak AK-partij aanhangers, mede dankzij het feit dat in het stadsdeel Basaksehir de partij van Erdoğan 54% van de stemmen behaalde.

Banden AK-Partij Erdoğan

De club wordt in Turkije vooral gelinkt met de AK-partij van Erdoğan en is hierdoor omstreden bij fans van andere clubs in Turkije. De hoofdsponsor van de club, ziekenhuisketen Medipol, is een regeringsbedrijf en daarnaast heeft de voorzitter van de club, Göksel Gümüsdağ, familiebanden met president Erdoğan. De huidige burgermeester van Istanbul en lid van de oppositiepartij CHP gaf bij zijn benoeming aan dat hij onderzoek wilde doen naar de financiering van de club.

Succes en kampioenschap

Ondanks het omstreden karakter van de club is het toch gelukt om vorig jaar als kampioen te eindigen in de Turkse Süper Lig. Mede dankzij Nederlands international Eljero Elia die met drie doelpunten en twee assists bijdroeg aan het succes van de club. Dankzij het kampioenschap heeft de club een ticket bemachtigd voor de Champions League. De club uit Istanbul speelt de eerste wedstrijd van de groepsfase uit tegen RB Leipzig in Duitsland.

In de nieuwe podcast van Alicante gaat de redactie in gesprek met Yordi Yamali, voetbaljournalist, maker van de podcast Neutrale Kijkers en kenner van de Turkse voetbalcultuur over deze spraakmakende club. Want ondanks de reputatie van de club doen ze ook veel dingen goed.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie