Opinie & Commentaar
WNL

CDA-fractievoorzitter Amsterdam: 'Teleurstellend dat Halsema kritiek afdoet als rechtse conspiracy'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-fractievoorzitter Amsterdam: 'Teleurstellend dat Halsema kritiek afdoet als rechtse conspiracy'

'Ik begrijp goed dat rechts Nederland een gouden kans ziet', luidde een van de appjes die de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema naar minister Grapperhaus verstuurde. Diederik Boomsma, CDA-fractievoorzitter in Amsterdam, baalt van deze opmerking, laat hij weten in WNL Opiniemakers. "Alsof volkomen legitieme kritiek op wat er hier is gebeurd meteen een soort rechtse conspiracy zou zijn. Dan ben je aan het polariseren, en dat is heel jammer."

Als burgemeester moet je dit soort politieke tegenstellingen niet aanwakkeren, vindt Boomsma. "Zij moet op dat moment denken: hoe gaan we dit in goede banen leiden, hoe gaan we dit oplossen? En niet: 'wat is er nu voor hetze tegen me gaande door die vervelende rechtse mensen'. Als bestuurder, als burgemeester, ben je een burgemeester voor alle Amsterdammers." Die hetze is namelijk überhaupt niet gaande, vindt Boomsma. "Ik beoordeel haar gewoon op haar functioneren en op de beslissing die zij heeft genomen. Je moet niet meteen de suggestie wekken dat het een soort conspiracy is van rechtse mensen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Aanstaande woensdag wordt er in de Amsterdamse gemeenteraad een debat gehouden waarin burgemeester Halsema uitleg moet geven over de demonstratie op de Dam. Oppositiepartijen VVD en Forum voor Democratie willen dat Halsema opstapt en hebben een motie van wantrouwen aangekondigd. Ook binnen de coalitie klinkt kritiek. Boomsma houdt nog een slag om de arm. "Ik wil haar een kans geven om tekst en uitleg te geven en excuses te maken", zegt hij, maar het is zeker niet ondenkbaar dat hij de motie gaat steunen.

'De Halsema-show'

Opiniemaker Esther Voet denkt toch dat Halsema de meerderheid krijgt om te blijven zitten, al ziet zij dat liever niet gebeuren. Volgens Voet kunnen we namelijk stellen dat Halsema zich bezig hield met haar politieke agenda, in tegenstelling tot haar voorganger, Eberhard van der Laan. Een man die volgens Voet boven de partijen stond. “Ik zie hier een vrouw die alleen maar bezig is met ‘goh, nu kom ik er slecht uit’, en ook met afschuiven van de verantwoordelijkheid.”

Halsema had beter kunnen toegegeven dat zij een fout heeft gemaakt, vindt Voet. "Ik vind het niet mijn burgermoeder. Deze vrouw is geen burgemeester van alle Amsterdammers. Ik denk dat ze erg bezig is met de Halsema-show."

CDA-fractievoorzitter Amsterdam: Teleurstellend dat Halsema kritiek afdoet als ‘rechtse conspiracy’

Ster advertentie
Ster advertentie