Naar homepage
Opinie & Commentaar

Ahmad Mendes Moreira wint debatprijs van de maand

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ahmad Mendes Moreira wint debatprijs van de maand

Ahmad Mendes Moreira is de winnaar van de 'Debatprijs van de maand'. Hij krijgt de prijs van het Nederlands Debat Instituut (NDI) in samenwerking met het programma Dit is de Dag.

Mendes Moreira wint de Debatprijs vanwege zijn 'ongelofelijk sterke' reactie op de racistische spreekkoren door FC Den Bosch supporters, maakt Roderik van Grieken van het Nederlands Debat Instituut bekend.

"Hij heeft een bijdrage geleverd aan een discussie die verder gaat dan waar we met de boeren naartoe gaan, waar we met stikstof naartoe gaan, maar een hele dicht op de huid zittende discussie. Als je daar tegen wil en dank zo sterk, zo genuanceerd en zo krachtig je verhaal weet te vertellen in het oog van de storm, dan is dat een prijs waard."

Annie Schreijer-Pierik

Ook CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik was genomineerd voor de prijs. Ze kreeg het voor elkaar om een voor haar omstreden zin uit een discussiestuk te halen van het wetenschappelijk instituut van het CDA. Ze zag deze als een aanval op de boeren. "In een hele korte tijd heeft ze haar achterban weten te mobiliseren. Ze dreigde zelfs uit de partij te stappen, en binnen een week is het uit het stuk geschrapt. Ze is heel succesvol geweest", aldus Van Grieken.

Als het niet was gelukt, sloot ze niet uit dat ze uit het CDA was vertrokken, licht ze toe in de uitzending van Dit is de Dag. "Het ging niet alleen om deze zin, maar om een hele laag die er de laatste jaren onder ligt. Je bent innovatief bezig en in één keer gaat het over stikstofuitstoot en dan moeten de boeren er maar uit en de rest mag door gaan, terwijl deze sector al zo veel doet."

Mark Rutte

De laatste genomineerde is minister-president Mark Rutte. Hij kreeg een nominatie voor zijn uitleg bij de verlaging van de maximumsnelheid van 130 naar 100 kilometer per uur, een 'rotmaatregel' volgens de premier. Politiek duider Marloes Lemsom: "Ze hadden een soort frame bedacht: Wat wil je liever? Geen banen of maar 100 rijden? Ja, dan liever honderd rijden, dan hebben we tenminste nog banen. Het is enigszins overdreven maar voor de VVD wel een slim frame."

Er komt door de stikstofmaatregelen nog zwaar weer aan. "Dat kun je maar beter zelf aankondigen als regeringspartij, dan dat de camera’s achter jou aan lopen en je dat voor de voeten gooien", zegt Van Grieken.

Luister hier de hele uitzending terug:


Debatprijs van de Maand

Vanaf dit jaar wordt in Dit is de Dag iedere maand in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut de 'Debatprijs van de Maand' uitgereikt aan iemand die impact heeft gehad op een actueel debat, helder zijn of haar standpunt heeft verkondigd, en inhoudelijk en met interesse op zijn of haar tegenstanders heeft gereageerd. De prijs houdt dus niet noodzakelijkerwijs verband met de inhoud van de standpunten van de winnaar. Op 12 december 2019 wordt de 'Debatprijs van het Jaar' uitgereikt.

Eerdere winnaars zijn: FvD-leider Thierry Baudet, priester Pierre Valkering, eurocommissaris Frans Timmermans, PvdA-leider Lodewijk Asscher en vertrekkend fractieleider voor de Partij voor de Dieren Marianne Thieme.

Ster advertentie
Ster advertentie