Opinie & Commentaar

Verheugen of?

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Verheugen of?

Verheug ik me op Bundesliga Fussbal? Uhhhh, nou neen. Ik heb er nooit naar om gekeken, bij ons thuis stond op zaterdagmiddag nooit de televisie aan en erfelijk heb ik ook niets meegekregen van liefde voor Schalke of Bayern.

Nu in de bijna doofmakende stilte van 'geen sport' ineens de Duitse voetbalcompetitie als eerste de vinger opsteekt in Europa en weer gaat spelen, zou dat aanleiding moeten zijn voor een verwende sportvolger om dan toch, in hemelsnaam, maar naar Duits voetbal te gaan zitten kijken.

Ik deed bij mezelf de enige lakmoesproef die ik kon bedenken: wie waren de nummers 1 tot en met 5 in die Bundesliga? Als ik dat zou weten dan had ik ook waarschijnlijk wel aanleiding gevonden om te gaan kijken, maar ik wist het gewoon niet. Ik kon een beetje de boel inschatten en Bayern en Dortmund noemen en… Nou ja, laat maar.

Nooit naar gekeken, nu ook niet

Ik heb er nooit naar gekeken (net zomin als ik naar de Belgische topcompetitie keek) en waarom zou ik het dan uitgerekend nu moeten doen? Omdat ik actuele, live sport nu moest zien om mijn ernstig aangedane gevoelens van de laatste twee maanden een beetje te soothen? Neen toch.

Kijk, als de MLB (Major League Baseball) dit weekend zou gaan beginnen… Ja, dan was het wat anders. Dat vind ik een der leukste, zo niet de leukste sport ter wereld en daarom heb ik ook zo'n abonnement om alle, ik herhaal, alle wedstrijden op mijn computer te kunnen aanklikken en dan soms, als een luie zombie, om 3 uur 's nachts naar beelden van de Marlins en Yankees te gaan zitten kijken en daar nog tevreden mee te zijn ook.

Verlies van 4 miljard

Die Amerikaanse profhonkballers zouden, heel misschien, straks op 1 juli, kunnen gaan beginnen. Maar er dienen eerst nog wat hobbels in de weg geslecht te worden. Dat gaat over groot geld en de machtige spelers-union heeft, zo laat het zich aanzien, de hakken even strak in het zand gezet. Moeten union en de club van eigenaren nu aan tafel gaan zitten? Het lijkt me. Overigens zegt bovenbaas Rob Manfred dat hij denkt dat de partijen er wel uit zullen komen. Hij stelde: "Honkbal zal weer gespeeld worden op het moment dat het safe is om te spelen."

Indien dat niet gebeurt, zal er, hoogstwaarschijnlijk niet meer gespeeld worden dit seizoen en lijdt de MLB 4 miljard verlies. Dat is geen kippenstront, mag je zeggen: 4 miljard. Daar is die 400 miljoen voor de Nederlandse voetbalwereld een fooi bij.

Overigens goed dat PSV-fan Klaas Dijkhoff als geweten van het nationale voetbal en boven alles de liberale gedachte natuurlijk, in het gapende gat stapte dat de ideeëloze voetballeiders achterlieten. Wel geld vragen, wel de hand ophouden, maar hadden die lieden wellicht ook een idee hoe het verder moest gaan in die wereld van ouwe jongens en beschimmeld krentenbrood van de komende tijd? Neen. Kenmerkend tevens dat voetbalmakelaar Rob Jansen het andere deel van het voortouw ter hand nam. Goed kind van zijn sociaal-democratische vader.

Die club in Zeist werd dus links en rechts ingehaald. Zou iemand van die KNVB zich daar eigenlijk voor schamen?

De man met de oranje haren

Terug naar live-sport. Ik weet dat je afgelopen weekend naar UFC knokken kon kijken, net zoals afgelopen woensdag vanuit Florida. Deze sport raakt mij he-le-maal niet, sterker nog: ik haat sporten waarbij mensen elkaar fysiek toetakelen en ik hoef er dus geen seconde over na te denken of ik daarnaar wil gaan kijken of niet. Het simpele antwoord: Neen, niet nodig.

Dat vele anderen wel graag kijken, laat ik volgaarne aan die lieden. Gaat uw gang, have fun, denk ik dan. Ieder het zijne. Het is een beetje een Dijkhoff-gedachte, maar daar schaam ik me ook niet voor. Overigens is de baas van dat spul, Dana White wel een enorme patjepeeër die verkeerde vrienden lijkt te hebben.

Eentje van hen, een bullebak met oranje haar die schoonmaakmiddelen door de aderen wil laten stromen, feliciteerde White met het feit dat n.b. UFC-kooivechten de eerste live-sport na corona was geweest. En wie had er niet gezegd dat corona slechts een Chinees griepje was en dat Amerika weer heel snel het goede, oude vertrouwde Amerika zou zijn? Minus zo’n 100.000 overleden landgenoten en plus goed 35 miljoen meer werklozen. Juist, de man met die oranje haren.

Ik ben overigens wel benieuwd waar, in welk land rond ons, anders dan de Bundesliga, weer live-sport georganiseerd mag en kan worden. En dan tellen we voor het gemak Wit-Rusland even niet mee. Die gek die daar de baas is verstaat onder ideaal tri-partieel overleg alles waarbij Wit-Rusland, Brazilië en de USA betrokken zijn.

Haarscheurtjes binnen menig volk

Wielrennen staat voorlopig nog in de ho-stand, want pas op 1 augustus kan er in Italië gereden worden, maar daar zit nog het begrip 'mits' aan vast. Mits de autoriteiten de weg vrijgeven voor een peloton hongerige renners, dat proestend, snuivend en spugend langs bergen en door dalen zal gaan rijden. En die renners wachten op niemand. Ze staan hooguit even stil als er een collega…neen, niet aan denken.

Tot die tijd moeten de miljoenen wielerfans in Europa nog wachten. Er zat nog een klein mini-facetje in dat nieuwe wielerprogramma. De Tour de France wordt, althans volgens het nieuwe schema, losgelaten op 29 augustus vanuit Nice. Op 15 maart l.l. hield de burgemeester van Nice de koers Parijs-Nice uit zijn stad weg. Hij vond het toen te gevaarlijk. Benieuwd hoe dat straks in augustus zal zijn.

Er zijn mensen die nu beweren dat als de Tour niet kan doorgaan (als de autoriteiten dat dus tegen gaan houden) dat dan de gehele professionele wielrennerij naar de verdommenis zal gaan en dat de angstig bevende sponsoren direct zullen vertrekken. A suivre, zoals de Fransen zeggen. Wie kan er meer kracht achter zijn woorden krijgen over dik twee maanden? Macron of Prudhomme? En zou de Franse Jaap van Dissel zijn beslissingen nemen op basis van wetenschap of een chauvinistisch blauw-wit-rood gevoel?

Vooralsnog zijn we met zijn allen ruim twee maanden opgehokt en beginnen haarscheurtjes zich binnen menig volk te openbaren. Discipline neemt af, boetes nemen toe en verveling went nooit. We willen onze vrijheid en we willen het nu. We willen weer de tribunes op, graag zo snel mogelijk. Gezegend zijn de virologen die wel kunnen nadenken en ernaar kunnen handelen en goede aanbevelingen voor ons kunnen neerleggen.

Ster advertentie
Ster advertentie