Opinie & Commentaar
WNL

Onbegrip over maidenspeech Bouchallikht: 'Heb niet ervaren wat zij zegt te hebben beleefd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onbegrip over maidenspeech Bouchallikht: 'Heb niet ervaren wat zij zegt te hebben beleefd'

"Structureel en institutioneel is 'De Ander' het probleem. Hoe kan ik iets veranderen, als ik er eigenlijk niet mag zijn?" Aldus GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht in haar maidenspeech afgelopen week. Een speech die de Turks-Nederlandse ondernemer Sibel Sebüktekin in het hart raakt. En niet positief, zegt ze in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. "Ik herken me totaal niet in haar woorden."

De boosheid en teleurstelling die uit de woorden van de nieuwbakken volksvertegenwoordiger spreken, doen haar pijn. "Helemaal omdat ze hier geboren is, dit is haar geboorteland!" Sebüktekin kwam op haar negende vanuit Turkije naar Nederland. "En ik voelde me vanaf het begin thuis. Zowel op school, in de wijk, in mijn hele carrière heb ik niets ervaren wat zij, als Nederlandse, heeft beleefd"

En dat terwijl de ondernemer opgroeide in een tijd waarin er minder mogelijkheden waren: minder faciliteiten om je geloof te belijden, minder hulp aan mensen met een migratieachtergrond om de volgende trede op de sociaaleconomische ladder te zetten. "Hoe kan het dat ik dat niet gevoeld heb?"

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie