Opinie & Commentaar
WNL

'Wat schokkend en nieuw aan Fortuyn was, was dat hij goed en fout weer benoemde'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Wat schokkend en nieuw aan Fortuyn was, was dat hij goed en fout weer benoemde'

Pim Fortuyn zorgde vooral voor een schok doordat hij weer benoemde wat goed en fout was. Dat zegt opiniemaker en columnist Martin Sommer in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

'Wat schokkend en nieuw aan Fortuyn was, was dat hij goed en fout weer benoemde'

"De schok van Fortuyn was dat hij afrekende met de technocratie die er aan vooraf ging", zegt Sommer. "Dat was Paars II. Wat Fortuyn deed was op een moderne aansprekende manier moraliseren. Aansluiten bij wat gewone mensen beschouwden als goed en fout."

Politieke correctheid

Fortuyn wilde het opnieuw hebben over goed en fout, en kwam daardoor in botsing met de politieke correctheid van dat moment, zegt Sommer. "Die politieke correctheid betekende dat andere culturen, andere mores hebben. En dat we het daar liever niet over zouden hebben. Wat Fortuyn zei was dat er dingen aan de islam waren die niet deugen. Dat was in die tijd nog een schokkende uitspraak."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie