Opinie & Commentaar

Ed Nijpels kritisch op kabinet: ‘We moeten ons niet laten gijzelen door de vluchtelingendeal’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ed Nijpels kritisch op kabinet: ‘We moeten ons niet laten gijzelen door de vluchtelingendeal’

[KRO-NCRV] Oud-VVD-minister Ed Nijpels vindt dat het kabinet zich fermer moet opstellen tegen Erdogan en Poetin. “Onze politici moeten zichtbaar zijn. Er mag best wat meer leiderschap getoond worden.” Dat zegt hij in Stand.zomer op NPO Radio 1.

Nijpels vindt dat de Nederlandse regering zich veel te zwak opstelt naar landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten. “Poetin is volgens onze maatstaven een oorlogsmisdadiger. Hij heeft volslagen lak aan de internationale rechtsregels. Je moet sterk afstand van hem nemen en niet al te veel de koopman spelen.”

Staatsgreep

Hetzelfde geldt voor de nasleep van de militaire coup in Turkije. “Een staatsgreep is verwerpelijk, maar het is volslagen onaanvaardbaar dat een land razzia’s houdt onder rechters, journalisten en docenten. We moeten ons niet laten gijzelen omdat we een deal hebben gemaakt over vluchtelingen.” Ook hier moet volgens Nijpels sterk stelling worden genomen, “anders kunnen we onze diplomatieke post daar beter opgeven”.

Ook de PvdA wil dat het kabinet zich zichtbaarder opstelt om de problemen onder Nederlandse Turken aan te pakken. “Over een paar weken zit Rutte bij Zomergasten, daar kan hij laten zien dat hij de problemen serieus neemt”, zegt Nijpels.

Ster advertentie
Ster advertentie