Opinie & Commentaar
EONOS

Wordt het Kelderman of Kruijswijk? Of toch Oomen?

foto: De Vuelta van vorig jaar / ANPfoto: De Vuelta van vorig jaar / ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt het Kelderman of Kruijswijk? Of toch Oomen?

Morgen start in Frankrijk (!) de Ronde van Spanje. Voor het grote publiek veel minder interessant dan de Tour de France, voor wielerjunks zoals ik minstens zo interessant als de Tour de France.

De mooiste dagen van dit soort Rondes zijn de dagen en avonden voordat de Ronde begint. Vanavond dus. Aan de ene kant gaat het echt beginnen en toch kun je nog onbekommerd dromen van, bijvoorbeeld, een geheel Nederlands podium. Er doen immers, net als in de Ronde van Italië, opnieuw drie Nederlandse topwielrenners mee: Wilco Kelderman, Steven Kruijswijk en Wout Poels.

Ik heb er al zin in sinds de laatste dagen van de Tour de France, getuige deze tweet van 24 juli.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Want in theorie kunnen ze de Ronde van Spanje alle drie winnen. Zoals Kruijswijk, Dumoulin en Mollema in theorie alle drie de Ronde van Italië konden winnen dit jaar. Ja, we beleven gouden wielertijden mensen!

Kruijswijk en Kelderman reden allebei al eens (of vaker) bij de beste tien in een grote ronde, Wout Poels deed dat nog niet maar wordt daar door vrijwel alle wielerkenners toe in staat geacht.

Maar wie kan er winnen?

De kans dat Wout Poels dit jaar de Ronde van Spanje wint, acht ik echter niet zo groot. Hij is de meesterknecht van Chris Froome, die dit seizoen dolgraag de Tour de France en de Vuelta wil winnen. De laatste jaren is niemand in staat gebleken twee van de drie grote rondes in 1 jaar te winnen. Pas als Froome van z’n fiets valt of onder de spreekwoordelijke tram komt, mag Poels proberen de Vuelta te winnen.

Deze ronde gaat het dus tussen Wilco Kelderman en Steven Kruijswijk, althans qua Nederlanders. Ik ben echt superbenieuwd naar de prestaties van Kelderman. Hij werd drie jaar geleden al zevende in de Ronde van Italie en heeft dus heel veel talent. In de jaren daarna verliep zijn carriere niet zoals gehoopt en dit jaar maakte hij een nieuwe start bij een nieuwe ploeg. Dat leek hem goed te doen, hij leek in topvorm toen hij dit jaar tijdens de Giro als meesterknecht van Tom Dumoulin op een motor klapte en voor de tweede maal in korte tijd een vinger brak. Maar hij lijkt weer fit. Als alles goed gaat, kan hij gewoon top vijf rijden deze Vuelta. En als je bij de beste vijf hoort, is alles mogelijk… (He! Het is de dag voordat de Vuelta begint, de mooiste dag van een ronde! Laat me even dromen!)

Dan Steven Kruijswijk. Hij ging (voor de buitenwereld) als topfavoriet van start in Italie, nadat hij vorig jaar de Giro bijna had gewonnen. Wat niet of nauwelijks bekend was bij de start van de Giro, was dat Kruijswijk kort voor de Giro bij een wedstrijd in Groot-Brittanie een rib had gebroken. "Als we van te voren bekend hadden gemaakt dat Steven met een scheurtje in z’n rib reed, waren er genoeg hyena’s geweest die daarvan wilden profiteren", zo verklaart ploegleider Addy Engels de ‘strategische’ keus om dat geheim te houden. (Hij doet dat in de intrigerende documentaire ‘Alle ballen op Steven’ die vrijdagavond door Ziggo wordt uitgezonden.)

Kruijswijk was dus allesbehalve fit, zeker toen hij in de 4e etappe, naar de Etna, nog eens viel. Vorige week reed hij de Tour de L’Ain. Voor zover bekend heeft hij in die ronde niks gebroken, dus dat kan dit keer het probleem niet zijn. Als hij net zo goed is als vorig jaar in Italie, kan hij het podium halen. En als je het podium kan halen, is alles mogelijk… (He! Het is de dag voordat de Vuelta begint, de mooiste dag van een ronde! Laat me even dromen!)

En dus?

Dus als ik moet kiezen wie de beste Nederlander wordt in de Vuelta, dan kies ik voor:

A. Wout Poels
B. Wilco Kelderman
C. Steven Kruijswijk
D. Sam Oomen

Ja, Sam Oomen doet ook mee. Hij is een van Nederlands grootste talenten, hij rijdt voor het eerst een grote ronde en hij is goed. Dus hij kan zo maar top vijf rijden. En als je top vijf kunt rijden… Oh wacht, een mens kan ook doorslaan. Sam Oomen gaat de Vuelta niet winnen.

Wie wel?

Ik denk, heel saai, Chris Froome. Hij is vermoedelijk de sterkste, zeker met Poels aan zijn zijde. En zullen we daarnaast twee Nederlanders in de top 5 afspreken? Kelderman en Kruijswijk, ok?

Tijs van den Brink is soms presentator van Langs de Lijn en Omstreken op NPO Radio 1 (en meestal presentator van Dit is de Dag)

Ster advertentie
Ster advertentie