Opinie & Commentaar
EONOS

Commentator Andy Houtkamp: De bekerfinale

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Commentator Andy Houtkamp: De bekerfinale

Vandaag is het weer zover, de bekerfinale. Eigenlijk is het een vreemd fenomeen. In alle voorrondes is er amper interesse voor de bekerwedstrijden, maar de finale is een groot feest.

Een volle Kuip met supporters verdeeld over het stadion. De clubliederen van in dit geval AZ worden afgewisseld met die van Feyenoord. Beide stadionspeakers zijn uitgenodigd om de opstellingen van hun team te doen schallen door de Kuip. Vreemd eigenlijk dat dit zo’n beetje de enige wedstrijd is waar fans vreedzaam met elkaar om kunnen gaan.

Er zijn prachtige verhalen uit het verleden over de fans. 17 mei 2009 zal voor menig Heerenveen-supporter in het geheugen gegrift staan. Met bussen, auto’s en zelfs boten kwamen tienduizenden Friezen naar Rotterdam. Het was de derde keer dat ze in de finale stonden. Twee voorgaande keren werd er verloren, en dus moest het op die mooie zomerse dag in mei 2009 gebeuren. En het gebeurde! Sc Heerenveen won! Maar vraag niet hoe. Het werd een zinderende finale tegen FC Twente. Dat waren nog eens mooie tijden voor de Tukkers. Na 90 minuten was het 1-1. Toen kwam de verlenging. Kalou scoorde voor Heerenveen 2-1. Maar die treffer werd vlak voor het einde van de verlenging ongedaan gemaakt door een goal van Youssouf Hersi van FC Twente. En dus kwamen er penalty’s. Breuer, Elm, Kalou en Dingsdag scoorden voor de Friezen en bij Twente miste Hersi.

Koele kikker Gerald Sibon mocht de laatste penalty binnenschieten voor Heerenveen en de beker was een feit. Er ontstond een enorm volksfeest! Zowel in de Kuip als in Friesland!

De Kuip werd Fries en zelfs de Twente supporters hadden er vrede mee. Zelden was een finale zo spannend en spectaculair. Bij Twente was er binnen een jaar daarna een ontlading toen ze kampioen van Nederland werden. Zondag is het bekerfeest er weer, nu tussen AZ en Feyenoord. De wedstrijd is natuurlijk vanaf 18.00 uur live te beluisteren bij Langs de lijn op NPO Radio 1… en wat mij betreft wordt het weer een latertje……

AZ - Feyenoord

De Bekerfinale tussen AZ en Feyenoord is vanaf 18.00 uur live te volgen in NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1. Andy Houtkamp en Arman Avsaroglu doen verslag van de wedstrijd!

Ster advertentie
Ster advertentie