Opinie & Commentaar

Mensen maken fouten. Keepers dus ook. Zelfs vedetten doen het

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mensen maken fouten. Keepers dus ook. Zelfs vedetten doen het

Neen, ik heb geen oordeel over de keepersfout van een jonge doelman die ik afgelopen donderdag voor het eerst in mijn leven zag: Kjell Scherpen van Ajax.

Sterker nog, ik heb de fout niet eens 'rechtstreeks' gezien. Ik was even aan de telefoon en dat ging voor in een aanpalende kamer, vandaar.

In de kop van een van mijn ochtendkranten, het Haarlems Dagblad, werd op een keurige manier journalistiek bedreven. 'Mokerslag Ajax in Arena'. Heet dat een fraaie alliteratie?

De onderkop was belangrijker: 'AS Roma buigt na gemiste penalty Tadić achterstand om in winst.'

Daar dus geen spoor over de fout die de jonge keeper maakte. In het verslag, verderop, werd het een 'blunder' genoemd. Daar was iedereen, zo bleek, het wel over eens en dat is vreselijk jammer voor die lange jongen, maar het leven gaat door, zeker ook voor hem. Wellicht dat hij al heel snel weer op doel staat bij Ajax en dat na zijn beste vermogen zal trachten te doen.

Derde doelman

Neen, ik ben er niet een die snel het fileermes zal hanteren om een jeugdige sporter na het maken van een fout geheel te killen.

Ga er maar staan, waar hij stond: ervaring in het topvoetbal? Nul. Of wellicht een heel klein streepje dan, maar meer ook niet.

Hij stond er omdat Onana geschorst is en Stekelenburg geblesseerd was. Dus schoof hij als derde doelman gewoon door.

Blijkbaar had het de club Ajax niet urgent genoeg geleken op zoek te gaan naar een ervaren extra doelman na het wegvallen van Onana. Misschien dat ze er niet waren, maar ik heb, op afstand, dat geef ik toe, niet echt gezien dat de Amsterdamse ploeg heftig jacht maakte op een ervaringsdeskundige die eventueel onder de lat kon komen.

Vertrouwen

Ik vond het best sjiek van coach Ten Hag, vóór het duel, zijn vertrouwen in de jonge doelman zo duidelijk uit te spreken. Hij deed dat op een knappe manier en het kwam in ieder geval sympathiek over. Of Ten Hag ook met de billen tegen elkaar heeft toegekeken als de spelers van Roma in de buurt van Scherpen kwamen, vertelt het verhaal niet.

Als je man genoeg bent, dan sta je achter deze keuze en wijkt daar, na afloop, niet meer vanaf.

De vraag voor vele voetbalvolgers zal na afloop van deze wedstrijd zijn (en blijven): verliest Ajax door de fout van de doelman of doordat aanvoerder en leidende man Dušan Tadić een penalty mist. In dezen is het aardig je de vraag te stellen of een penalty missen ook een 'blunder' genoemd mag worden.

Een mooi onderwerp voor een ingewikkeld kroeggesprek, lijkt me zo. En… een dergelijke fout van een keeper blijft langer hangen dan een elfmetertrap missen, daar ben ik zeker van.

Nog dit: het karakter van de wedstrijd was na de eventueel opduikende 2-0 voorsprong natuurlijk geheel "anders" geworden; met misschien wel andere wisselspelers en een in ieder geval een andere uitgangspositie voor beide teams met eventueel andere tactieken. Dat Roma met een wonderschone goal van Ibanez gemeen lachend de lege Arena verliet was, zoals sportpsychologen weleens stellen, een gevolg van het voorafgaande.

Hiddink

Waarom de over het algemeen zo 'cock-sure' Tadić die pingel miste?

Geen idee. Het schijnt een kunst te zijn die vrije mogelijkheid ALTIJD te benutten. En zei Guus Hiddink me een keer in 2002 in een televisiegesprekje: "Om een penalty te missen heb je over het algemeen twee mensen nodig… een speler die niet goed inschiet en een keeper die, om welke reden dan ook, goed reageert." Waarna hij lachend toevoegde: "Als je naast of over schiet, kan je geen penalty's nemen en hoor je daar niet te staan."

Waarop ik zei: "Tegen lat of paal", waarna Hiddink lachte: "Dat is helemaal knap!"

Pilletjes-polonaise

Wie in de Ajax-ploeg kreeg de schuld van de 1-2 eindstand voor de voeten gegooid? De keeper of de ervaren vedette?

Of dat belangrijk is te weten?

Ach, je kan rustig verder leven zonder antwoord op die vraag te krijgen.

Ik hoop voor die jonge gast dat hij de kans krijgt zich spoedig te bewijzen, dat hij meer opgesteld zal worden in wedstrijden die erom doen en dat hij lering getrokken heeft uit deze acties van de donderdag.

Thuis kregen we het nog wel over de ervaring die deze jonge vent meebracht: bijna niets. Is/was het dan reëel hem de Grote Zwarte Piet mee te geven?

Me dunkt van niet.

Wellicht had het Ajax-keeperprobleem (als je dat zo mag noemen) op een betere manier gecounterd kunnen worden door de leiding van de club. Misschien had je op voorhand een extra doelman (met ervaring dus) moeten aantrekken toen Onana met zijn pilletjes-polonaise naar voren kwam.

Over het verdere verloop van dat alles horen we overigens niet al te veel duidelijks, anders dan dat Onana zou mogen en kunnen blijven, maar hoe het nu precies met die geslonken paracetamolletjes zat?

Opleiden

Niemand blundert expres en iedereen maakt fouten. Het vervelende van mensen die in topposities verkerend fouten maken, die lieden er ook vaak en langdurig aan herinnerd zullen worden. Een back of middenvelder die verkeerd uit- of instapt en daardoor de fout maakt, ben je echter sneller vergeten dan een poedelende doelman, helemaal als er al dagenlang de twijfelvraag rond zoemde: "Kan hij het wel? Kan hij tegen stressvolle momenten voor zijn doel?"

Het mag niet zo zijn dat die grabbelactie tegen Roma zo stigmatiserend werkt voor Scherpen dat hij nooit meer als een lange vent een fijne wedstrijd kan keepen, voor welke ploeg dan ook.

Ajax kocht hem met het doel hem op te leiden. Ajax had de pech Onana kwijt te raken. Ajax had de pech dat Stekelenburg niet kon keepen en dus stond Scherpen waar hij stond. En ja, hij maakte een fout, maar please, hang zo'n jongen niet aan de hoogste boom op.

Steunen

Zet hem snel weer op doel, steun hem, ja, maak er ook grappen over, maar praat er vooral over op een volwassen manier en bedenk dat werkelijk ieder levend wezen een fout kan maken; van keeper tot premier, van stukjesschrijver tot minister. Ja, ik dus ook.

Misschien zijn er wel lezers van deze tekst die dit als een foute gedachte interpreteren. Kan, mag, maar so be it.

Ik hoop dat Tadić goed nagedacht heeft over zijn fout en wellicht kan overwegen het nemen van een strafschop aan een ander (Klaassen b.v.) over te laten als hij zichzelf niet gedisponeerd voelt vanaf 11 meter aan te leggen en ik hoop helemaal dat Scherpen de gelegenheid krijgt spoedig zichzelf te bewijzen.

En… volgende week in Rome kan Ajax de zaken rechtzetten. Nieuwe wedstrijd, nieuwe kansen. Ja, dat geef ik toe, dat is bekeken door een licht rood-witte bril, want eigenlijk was Roma in de Arena objectief bekeken toch ook al de licht bovenliggende partij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie