Opinie & Commentaar

Uitspraken over 'dor hout' van Marianne Zwagerman zijn lariekoek en onverantwoord

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Uitspraken over 'dor hout' van Marianne Zwagerman zijn lariekoek en onverantwoord

[EO] Columnist Roderik van Grieken, directeur van het Nederlands Debat Instituut, heeft zich geërgerd aan uitspraken van collega-columnist Marianne Zwagerman, die vindt dat er meer aandacht moet zijn voor het economisch perspectief.

De afgelopen week begint het debat rondom de coronacrisis zich steeds meer toe te spitsen op de vraag of het crisisbeleid niet veel meer gericht moet zijn op het beperken van economische schade in plaats van het redden van levens.

In het publieke debat is columniste Marianne Zwagerman misschien wel het meest uitgesproken op dit vlak. Volgens haar is het belachelijk dat alle aandacht is gericht op het redden van levens van bejaarden (in haar woorden ‘dor hout’) in plaats van te focussen op de toekomst van jongeren en de economie. Ze riep ondernemers zelfs op in opstand te komen tegen de anderhalvemetereconomie. Volgens mij lopen we met deze strategie een enorm risico op nog veel meer economische schade. Vertrouwen is voor de economie minimaal zo belangrijk als perspectief.

Lariekoek

Het is prima dat Zwagerman, samen met heel veel anderen, benadrukt dat ons land afstevent op een economische ramp met misschien wel 70.000 faillissementen tegen het einde van dit jaar. Ik heb zelf een bedrijf dat valt in de categorie 90% omzetverlies dus ik voel dagelijks waar we het hier over hebben.Het zou absoluut enorm helpen als het kabinet wat meer perspectief zou kunnen bieden voor ondernemend Nederland.

Maar waar de redenering mis gaat is wanneer ze suggereert dat het kabinet deze ramp aanricht met als enig doel het leven van duizenden hoogbejaarden te redden. Dat is lariekoek.

Het is waar dat op dit moment de gemiddelde leeftijd van mensen die overlijden aan Covid-19 ergens in de 80 jaar ligt. Maar als je kijkt naar de leeftijd van mensen die in het ziekenhuis terecht komen met Corona, dan is iets minder dan de helft jonger dan 65. Vervolgens is 29% van de mensen die op de IC terecht komen jonger dan 60. Kortom, er belanden ook op grote schaal mensen met Corona in het ziekenhuis die nog volop in het werkende leven staan. Ze gaan er alleen veel minder vaak aan dood.

Het 'plan Zwagerman'

Dit wetende gaan wij het ‘plan Zwagerman’ eens uitvoeren. We laten de teugels vieren en we gaan de BV Nederland weer aanjagen.

Nu liet het RIVM deze week weten dat wij, dankzij de intelligente lockdown, waarschijnlijk ongeveer 23.000 IC-opnames voorkomen hebben de afgelopen weken. Nu zal Marianne Zwagerman ongetwijfeld zeggen dat ze een slim plan heeft waarbij niet alles weer in een keer wordt vrijgegeven. Over zes weken zullen er dus echt niet opeens 23.000 IC-opnames zijn.

Laten we dus op een derde gaan zitten: 8.000 IC-opnames. Waarvan dan dus ongeveer 2.500 mensen jonger dan 60. Dat is al meer dan de totale IC-capaciteit op dit moment. En nog eens een veel grotere groep op andere zorgafdelingen in het ziekenhuis waarvan de helft jonger dan 65.

Sterftecijfer

Als je dit nog steeds overdreven vindt qua getallen mag je het wat mij betreft ook nog een keer halveren. Ik zie nog steeds een ongekend dramatische situatie. Ziekenhuizen kunnen dit niet aan. Zelfs niet wanneer zij op verzoek van Marianne Zwagerman bij de ingang de zeventigplussers weer vriendelijk naar huis sturen.

Binnen de kortste keren zal ook het sterftecijfer onder werkende mensen hard oplopen. Dagelijks beelden van overvolle ziekenhuizen, opslag van lijken in sporthallen, etcetera. Denk aan Noord-Italië en NYC. Zwagerman noemt dit ‘emo-tv’ waar zij niet zo veel mee kan maar mijn inschatting is dat het merendeel van ons land hier iets anders tegenaan kijkt.

Jonge mensen

Op dit moment hoor ik al regelmatig ook jonge mensen zeggen dat ze niet met het openbaar vervoer op pad willen terwijl de treinen bijna leeg zijn. Ze zijn bezorgd of zelfs bang.

Wat denk je dat er gebeurt met overvolle ziekenhuizen en allerlei vormen van zorg die niet verleend kunnen worden? Ik vermoed dat op dat moment Marianne Zwagerman in haar eentje op het terras en bij de kapper zit om de economie aan te jagen. Waarom? Omdat mensen bang zullen zijn en het vertrouwen in de meest brede economische zin van het woord zullen verliezen.

Je kunt dan ook niet anders dan de ziekenhuiscapaciteit leidend laten zijn op dit moment van de crisis. Ook als je van mening bent dat het aanjagen van de economie belangrijker is dan maximaal inzetten op volksgezondheid.

Frustrerend

Het is ongelooflijk frustrerend voor veel ondernemers dat er op dit moment nog weinig perspectief wordt geboden. Ook ik voel die stress en onzekerheid iedere dag. Het is bijna onmogelijk om als bedrijf een plan te maken terwijl het geld in hoog tempo het bedrijf uit vliegt. Je hebt het gevoel geen eerlijke kans te krijgen om de strijd aan te gaan, ondanks de geweldige financiële steun van de overheid.

Maar het zou onverantwoord zijn wanneer Rutte cs nu voor de populariteitsprijs zouden gaan door toe te geven aan de druk van buiten. Dan lopen we een enorm groot risico nog veel verder van huis te geraken. Net zoals het in deze crisissituatie, die letterlijk draait om leven en dood, onverantwoord is om bevolkingsgroepen weg te zetten als ‘dor hout’ en op te roepen in opstand te komen tegen de overheid.

Roderik van Grieken is oprichter en directeur van het Nederlands Debat Instituut

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie