Opinie & Commentaar

Maak Thijs Zonneveld UCI-president!

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Maak Thijs Zonneveld UCI-president!

[EO] Grote commotie in het wielerpeloton. Het nog maar net begonnen seizoen valt vooral op door gruwelijke valpartijen, gevaarlijke afdalingen en auto’s op het parcours. De roep om maatregelen is groot. Tijs van den Brink weet wel een oplossing, zo schrijft hij in zijn column.

Jumbo-Visma-renner Jos van Emden pleitte eerder deze week in het AD (en in Dit is de Dag) voor een masterplan om de wielersport veiliger te maken. Maar liefst tien maatregelen had hij bedacht. Zijn baas, Richard Plugge, kwam al eerder met de boodschap dat een onafhankelijk instituut de veiligheid van de parcoursen moet waarborgen.

Thijs Zonneveld for president

Ik wil daar graag nog een ander voorstel aan toevoegen: maak AD-wielerjournalist Thijs Zonneveld de baas bij de internationale wielerbond, de UCI. Dat is namelijk de instantie die echt iets zou kunnen veranderen, maar volgens velen meestal handelt volgens het adagium 'too little, too late'. Te veel belangen, te veel mannetjes, te veel niks. Te veel praten, te weinig doen.

Ik geloof in Thijs Zonneveld. Matige (ex)-wielrenner (vindt hijzelf, zou ik nooit durven zeggen), uitstekende journalist. Maakte zich in delen van het peloton gehaat - en in een ander deel van het peloton juist geliefd - vanwege zijn journalistieke strijd tegen doping. Zag doping op plekken waar de UCI nog niks zag. En voert al jaren een consequent pleidooi voor een veiliger wielersport. Kortom: Thijs Zonneveld heeft een scherp afgesteld wielergeweten.

Scherper dan het mijne, eerlijk gezegd. Ik vond het bijvoorbeeld best wel de eigen schuld van Remco Evenepoel toen hij zaterdag in het ravijn belandde tijdens de Ronde van Lombardije. Onder druk van een scherp dalende Nibali, schatte hij een muurtje verkeerd in en kukelde er vervolgens overheen. Verschrikkelijk voor hem (gelukkig heeft hij het overleefd, z’n seizoen is wel over), maar ja, dan moet je maar beter sturen.

Nee, betoogt Thijs in de jongste aflevering van de podcast In het Wiel, op dat punt gebeuren al jaren ongelukken, dus waarom is dat punt niet gemarkeerd met een hooibaal of zo? Goed punt.

Geweten en ballen

Ik zeg niet dat Thijs Zonneveld perfect is. Hij beloofde ons een berg die er nog steeds niet is. En of hij als koersdirecteur de Nederlandse wielerwedstrijd Veenendaal – Veenendaal nou echt heeft opgestuwd in de vaart der volkeren, daar kun je over twisten. Maar daar gaat het nu niet om. Thijs heeft een geweten. En ballen. Dat is een goeie combinatie.

Ik vind dat mensen met een geweten en ballen sowieso dichter bij de macht moeten zitten. Misschien hebben de CDA-leden gelijk dat ze Hugo de Jonge verkozen boven Pieter Omtzigt, maar volgens mij kan het geen kwaad als types als Omtzigt en Zonneveld in de buurt van de macht zitten. Geef ze invloed. Laat ze op cruciale momenten de koers mede bepalen. Daar wordt niemand slechter van.

Bij sommige clubs kan dat alleen door dit soort figuren echt de baas te maken. Ik (toegegeven: wielerleek) schat in dat de UCI zo'n organisatie is. Veel belangen, weinig daadkracht. Of Zonneveld goed kan organiseren, of hij een beetje verstand heeft van marketing en of hij diplomatieke gaven heeft die op zo’n plek ongetwijfeld van belang zijn: geen idee. Maar dat is vast om hem heen te organiseren.

Het begint met een goed geweten. En ballen. Daarom: Thijs for UCI-president!

Tijs van den Brink
Presentator Dit is de Dag

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie