Naar homepage
Opinie & Commentaar

'OM, neem bedreigingen Wilders serieus als je geloofwaardigheid wilt behouden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'OM, neem bedreigingen Wilders serieus als je geloofwaardigheid wilt behouden'

Als het Openbaar Ministerie haar geloofwaardigheid wilt behouden, moet het de bedreigingen aan het adres van Geert Wilders serieus nemen en mensen vervolgen. Dat zegt strafrechtadvocaat Jillis Roelse in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

Volgens de strafrechtadvocaat moet het bedreigen van volksvertegenwoordigers keihard aangepakt worden. Het is dan ook van belang dat het OM zich in gaat zetten voor Geert Wilders. De PVV-politicus wordt al meer dan tien jaar elke dag bedreigd.

Doe je dat niet, dan kun je als OM niet geloofwaardig verkondigen dat je de democratie en rechtsstaat verdedigt. "Zeg als OM dat je ook voor Wilders staat. Dat wanneer je iemand bedreigt, en dat zijn opvallend vaak mensen met een Marokkaanse of Turkse achtergrond, laten we dat gewoon benoemen, dan kom je gewoon voor de rechter." Het is tijd om te stoppen met tolerantie voor intolerantie, aldus Roelse.

Gargard

Hij trekt de vergelijking met NRC-journalist Clarice Gargard, die aangifte deed naar aanleiding van 7000 racistische reacties die ze kreeg. Daarvan werden er 200 onderzocht. "Terecht dat de rechtbank haar verbazing uitspreekt over dat aantal wanneer 7000 mensen zich schuldig maken aan een strafbaar feit. Maar doe dan ook hetzelfde bij Wilders."

Opiniemaker Samira Bouchibti is het eens met Roelse. "Die bedreigingen zijn te ranzig voor woorden, vreselijk waar Wilders wekelijks mee te maken heeft." Kom als OM met een duidelijk signaal, ook bij bedreigingen van docenten, zegt zij. "Geef een signaal af aan jongeren, scholieren en studenten dat bedreigingen niet kunnen. Ik wil een vinger aan de pols."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie