Opinie & Commentaar

Aanstellen is een vak

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aanstellen is een vak

Van de Braziliaanse profvoetballer Neymar jr. (volledige naam: Neymar da Silva Santos Junior) herinner ik me nog die idiote actie tijdens een WK-wedstrijd. Hij viel, kringelde als een zwaar aangeslagen slachtoffer over het veld, schreeuwde, huilde, vloekte, maakte misbaar tegen iedereen, leek ter plekke te gaan sterven. En de rest van de wereld zag de herhaling van de zogenaamde botsing met zijn tegenstander.

Die was er niet. Het was een fake actie.

Neymar speelde weer eens een van zijn fabelachtig uitgevoerde toneelstukjes, hij stelde zich aan als een verwend kind, hij probeerde zijn tegenstander een kaart aan te smeren, hij probeerde de scheidsrechter te foppen, hij stond voor joker toen de hele wereld zag welk een aansteller hij was. En hij had vooral zichzelf met deze idioterie, die voor hem een onderdeel van zijn spel als voetballer is geworden.

Aanstellen dus.

Een pijntje of een zware blessure fingeren, net doen alsof zijn geraakte been ter plaatse geamputeerd moet worden, trachten zijn tegenstrever een oor aan te naaien en vooral: zelf compleet voor aap te staan.

Verlengstuk van Onze Lieve Heer

Er zijn mensen die zijn wangedrag uitsluitend als kinderlijk beschouwen. Over het algemeen zijn dat doorwrochte, kippige voetbalfans die de voeten van de Braziliaan kussen en in hem een verlengstuk van Onze Lieve Heer zien. Zijn falen en feilen wordt door die mensen niet hardop besproken; zij doen net alsof het niet bestaat, ze lachen het waarschijnlijk weg. Neymar is hun Held die zonder fouten leeft en voetbal speelt.

Overigens, en dit is een feit: Neymar is zeer gelovig, niet rooms zoals weleens gedacht, gezegd of geschreven is, maar aanhanger van de z.g. Pentecostal kerk, in het Nederlands is hij een evangelisch protestant. En ook is van hem bekend dat hij, zoals de Bijbel het aangeeft, 10 procent van zijn inkomsten aan zijn kerk schenkt, hetgeen hem siert.

En ja hij verstaat de kunst der edele voetbalsport op bijna fluwelen manier te spelen, maar… en daar komt het, hij is tevens een vervelende, aanstellerige klier van een speler die dan weliswaar onherbergzaam rijk is, maar ook diep trieste acties tegenover tegenstanders en ook dus tegenover het publiek kan vertonen.

Het heilige boontje

Hij is wellicht de grootste aansteller die op de velden rondloopt en naar hem kijken levert de laatste jaren meer ergernis op dan waardering.

Aansteller ja: altijd maar het heilige boontje spelen, prachtige passes versturen, op grootse wijze drie tegenstanders uitspelen en even later een overtreding van een tegenstander fingeren en voor dood op het gras achterblijven.

Ik heb wel eens bedacht: zou hij niet weten dat de hedendaagse techniek in staat is iedere beweging van iedere voetballer, in super slow-motion nog wel, te laten zien.

Zou hij niet snappen dat hij uit acties waarbij het niet recht duidelijk is wat er werkelijk gebeurt, als verliezer (in ieder geval moreel verliezer) naar voren komt. Dat hij niet snapt dat zijn toneelspel weerlegt kan worden aan de hand van de beelden.

Dat je, als je gewoon voetbal zit te kijken, ook dient te weten dat juist hij, de hele wereld en zichzelf incluis in de maling probeert te nemen.

Zou hij überhaupt snappen dat zijn toneelspel, zijn slachtoffer-spelen, aan de hand van beelden niets anders is dan de kluit belazeren.

En of dat niet alles is: zou hij ook snappen dat zijn optreden in het veld, zijn constant praten met de scheidsrechter, zijn gedoe met tegenstanders, zijn bekkentrekkerij, zijn schoppen en zijn cynisch lachen als anderen in het veld iets doen dat hem niet bevalt… dat dat alles weerlegt kan woorden door de vertraagde herhalingen te zien en later ook te horen wat hij durft te zeggen tegen scheidsrechters en tegenstanders.

Waar komt bij hem dat stuitende meerderwaardigheidscomplex vandaan? Waarom denkt hij dat de aarde om hem draait en dat hij vrijgestelde is in een sport waarin spelregels de basis zijn van het ordelijk doen verlopen van wedstrijden.

Aansteldrek

Hij mag rijk zijn, hij mag bij tijden (ik geef dat direct toe) werkelijk prachtige acties aan ons tonen, maar hij verdrinkt zichzelf de laatste tijd in de emmer met aansteldrek. Zijn vervelende gedrag, zijn gemene schoppen en direct ontkennen, zijn mimiek zelfs… alles is er om zich aan te stellen, om duidelijk te maken dat de aarde inderdaad om hem draait.

Kijk je door al die acties heen, negeer je zijn asociale gedrag, dan dien je wel oog te houden voor zijn grote acties, maar mag je je vol afkeer afwenden als hij weer eens toneel gaat lopen spelen op een voetbalveld.

Ik weet niet of scheidsrechter Kuipers (die te mild was tegenover sommige schoppers en daarmee PSG een nog grotere afgang dan het verlies bespaarde) afgelopen week alle Neymar-opmerkingen aan zijn adres gecatalogiseerd heeft (en vertaald), maar de inhoud van die teksten moet bepaald niet kinderachtig zijn.

'Grote vedette in eigen land'

En dan te weten dat Neymar en zijn collega-schelders van PSG de scheidsrechter van de avond na afloop aanvielen wegen 'het gebruik van onoorbare taal'. Neen, als televisiekijker kon je niet verstaan wat de opgewonden PSG-spelers allemaal riepen, maar ik denk niet dat zij uit het boek Genesis liepen te citeren. Hun gezichtsuitdrukkingen en verwrongen mimiek bij vele van die scheldpartijen waren opmerkelijk.

Neymar heeft een ploeggenoot, de Argentijn Angel de Maria, die volkomen terecht weggestuurd werd na een ploertige overtreding op zijn tegenstander, N.B. net buiten het speelveld.

De Maria, een grote vedette in eigen land, een slangenmens op het veld, een goede voetballer zonder meer, is daarnaast een doortrapte viezerik die geen wapen schuwt zijn gelijk te halen.

Hij schopt, houdt vast, trekt, duwt, scheldt, rotzooit en manipuleert.

Terwijl hij toch aardig kan voetballen en wellicht die andere eigenschappen helemaal niet nodig heeft om een ster op het veld te zijn.

Niet nadenken

Maar net als bij Neymar ontbreekt het bij De Maria hoogstwaarschijnlijk aan de broodnodige herseninhoud als hij op een voetbalveld bezig is. Zijn strafacties tegenover mannen van de tegenpartij zijn dom, stom en erger en tonen m.i. aan dat De Maria niet echt nadenkt, alvorens of tijdens zo’n stupide, botte en vaak levensgevaarlijke actie.

Nogmaals: na zijn overtreding mocht hij inrukken. In de wetenschap dat zijn contract bij de ploeg van PSG op 30 juni aanstaande afloopt, zal hij zich van vervolgacties op die krankzinnige overtreding bij zijn clubteam niet veel aantrekken.

Ik zat te denken: zulke spelers, die dit soort overtredingen willens en wetens en ongegeneerd ten overstaan van de gehele meekijkende sportwereld maken, mogen toch ook voor een jaar of wat geschorst worden.

Op enige manier moet hen toch duidelijk gemaakt worden dat dit proletengedrag niet in deze (sport)wereld past...

Of?

Of hoort het er juist wel bij.

Mag je schoppen, slaan, spugen, vasthouden, mag je beledigen, mag je een tegenstander de wedstrijd uit knallen, mag je, als een verwend kind, de gehele wedstrijd lopen zeuren, mag je alles doen, ja alles doen, om de wedstrijd in jouw voordeel te beslissen.

Ik denk het niet, maar de heren Neymar en De Maria houden er toch een andere mening op na.

Zij lopen bij voortduring de wereld (en dus ook zichzelf) te belazeren door op allerlei manieren zich aan te stellen en een verlepte schim van een sportend mens te zijn.

Hen wordt naar de mond gepraat, er staat altijd wel weer een andere rijke club op die hen mega-salarissen uitkeert en hoogstwaarschijnlijk leeft men in de hoogste echelons van het voetbal in de wetenschap dat deze ontsporingen eerder de norm dan een uitzondering zijn en dat zwijgen het beste lapmiddel is.

Te ver

Geen enkel mens op kicksen is heilig te verklaren, iedereen schopt weleens, iedereen doet zichzelf beter voorkomen dan hij (of zij) in werkelijkheid is, maar de manier waarop dit 'edele' tweetal zichzelf en hun club PSG te kakken zette tegenover de hele wereld was stuitend.

Aan iedere vedette zit uiteraard wel een schroefje los, maar dit schrikbarend ordinaire gedrag van deze mannen was voor mij in ieder geval een aantal straten te ver.

Ik accepteer klein overspelig gedrag, ik herken en erken ook dat je weleens iemand raakt, maar aanstellen tot in de negende macht, vuilspuiterij en de sfeer op een speelveld volkomen verpesten behoort niet thuis in deze sportwereld.

We noemen ze helden

Toch accepteert de grote voetbalwereld dit alles. Wij noemen de heren Neymar en De Maria voetbalhelden, terwijl zij zo soms verworden tot armzalige senior-straatschoffies, zoals ze ooit in Brazilië en Argentinië waren en zoals ze daar opgroeiden.

Helaas raakten ze die onderhuids nog steeds aanwezige eigenschappen nooit meer kwijt.

Kleine straatbengels werden grote, rijke vedetten, maar bleven klein in de bovenkamer waar het soms ineens even misging en ging stormen.

Kortsluiting was het gevolg en ook en vooral aanstellen, de boel belazeren…en dus ook niet door hebben dat zij in feite zichzelf degradeerden.

Als zij ooit bij de Grote Poort van Petrus aankomen zal die toch een videorecorder aanzetten en een korte samenvatting van de idioterieën van beide heren afspelen.

Petrus zal zeggen: "Wat denkt U heren? De linker deur of de rechter?"

Beiden zullen een triple-platina creditcard trekken, waarop Petrus zal zeggen: "Die telt hier niet."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie