Opinie & Commentaar
NOS

Andy Houtkamp: Het, toen nog, gevreesde Twente

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Andy Houtkamp: Het, toen nog, gevreesde Twente

Komend weekend staat de wedstrijd Ajax - FC Twente op het programma. Al snel moet ik terugdenken aan 12 maart 2016. De titelstrijd tussen Ajax en PSV is enorm spannend. Zelfs het doelsaldo is zo goed als gelijk tussen beide ploegen.

In de Arena komt het, toen nog, gevreesde FC Twente op bezoek met in de gelederen het grote talent Hakim Ziyech. Ajax moet winnen en het liefst met grote cijfers gezien het doelsaldo. Ajax en PSV hebben evenveel punten maar Ajax heeft 6 doelpunten meer gemaakt. PSV neemt het op tegen Sc Cambuur en heeft plannen om flink uit te halen, dat lukt ook want de Friezen worden met 6-2 verslagen.

Ajax speelt onder Frank de Boer op deze mooie lentedag een uitstekende wedstrijd. Met spelers als Klaassen, Milik, Viergever en het hele jonge (18) supertalent uit Tsjechie, Vaclav Cerny.

Cerny maakt de eerste goal voor Ajax en dat is er een die hij nooit meer zal vergeten omdat het ook zijn eerste doelpunt in de eredivisie is. Des te wranger is het dat deze uitstekende vleugelaanvaller dit seizoen zwaar geblesseerd is geraakt en dus zijn kunsten niet kan vertonen voor lange tijd.

Mike van der Hoorn, tegenwoordig spelend in de Premier League bij Swansea kan de 2-0 binnen koppen in de 80e minuut(!). Ziyech, speler dus van Twente heeft ondertussen geel gekregen vanwege praten tegen scheidsrechter Blom. Maar omdat PSV met 4 doelpunten verschil voor staat op Cambuur gooit Ajax er nog een schepje bovenop. Invaller Viktor Fischer die een geweldig eerste deel van het seizoen had, maar zijn basisplaats is kwijtgeraakt, scoort snel na de 2-0 de 3-0. Als Younes laat zien dat hij best wel kan scoren, in de slotfase de mooie 4-0, weet Ajax dat de moeilijke klip FC Twente goed is omzeild en belangrijker: met grote cijfers.

De topscorer van dat jaar bij Ajax, Arek Milik staat droog in deze wedstrijd, niet veel later gaat hij naar Italië. Napoli telt in augustus van dat jaar 32 miljoen euro voor hem neer. Helaas loopt hij een zware knieblessure op in Italië die hem bijna een jaar aan de kant houdt.

Ajax verslaat FC Twente dus met 4-0 en dat betekent ook dat enkele weken later de ploeg van De Boer kampioen kan worden nota bene tegen laagvlieger De Graafschap. Maar de deceptie is enorm als de wedstrijd in een gelijkspel eindigt (1-1) en PSV na winst op PEC Zwolle alsnog de landstitel prolongeert. Het is ook meteen het einde van de periode Frank de Boer bij Ajax.

Aanstaande zondag dus weer Ajax - Twente in de Arena, te beluisteren vanaf 12.30 uur in de lopende programmering van NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1.

Andy Houtkamp is voetbalcommentator bij NOS Langs de Lijn.

Ster advertentie
Ster advertentie