Naar homepage
Opinie & Commentaar

Een miljard naar Afrika? 'Ze moeten eerder ons helpen'
EO

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een miljard naar Afrika? 'Ze moeten eerder ons helpen'

Rutger van den Noort, die promoveerde op innovatie in de ontwikkelingshulpsector, ziet er niks in om geld naar Afrika te sturen: "Ze moeten eerder ons helpen", zei hij in Dit is de Dag. De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) adviseert het kabinet om 1 miljard euro uit te trekken voor een Europees hulppakket voor Afrika. Volgens historicus Arend Jan Boekestijn is dat wél hard nodig: "Weet je hoeveel Intensive Care bedden ze hebben in Soedan? Vier."

In de Tweede Kamer is verdeeldheid ontstaan over het AIV-advies. De VVD wil vasthouden aan afspraken in het regeerakkoord waarin het budget voor ontwikkelingshulp is gekoppeld aan het Bruto Nationaal Inkomen. Dat betekent in tijden van crisis dus bezuinigen op ontwikkelingshulp. D66 en CU willen meer geld voor steun aan Afrikaanse landen.

Volgens historicus Arend Jan Boekestijn is de hulp vanuit Europa hard nodig: "Er is een enorme sprinkhanenplaag aan de gang, de hongersnood is aan het verdubbelen, en de klimaatproblemen zijn daar het ergst." Van Rutger van den Noort, die promoveerde op innovatie in de ontwikkelingshulpsector, hoeft er geen extra geld naar Afrika: "Nu gaan we alles erbij slepen om een miljard extra te geven."

Virus overal bestrijden

"Het virus is een grensoverschrijdend fenomeen. Als je het in Nederland zou kunnen uitbannen, dan hebben we het probleem dat het ook via Afrika naar ons komt. Je moet het dus overal uitbannen", vindt Arend Jan Boekestijn.

"Ik denk dat zij eerder ons moeten helpen gezien het aantal Covid-doden, wij staan er slechter voor dan zij. We moeten het aan de landen in Afrika zelf laten om met een hulpvraag naar ons toe te komen, in plaats van dat wij gelijk een miljard reserveren. Dat gaan we dan ook uitgeven en uiteindelijk komt het bij de clubs als SNV en de EU terecht."

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie