Opinie & Commentaar
WNL

Van Willigenburg schreef Houden van Trump: 'Hij heeft belachelijk veel succes gehad'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Willigenburg schreef Houden van Trump: 'Hij heeft belachelijk veel succes gehad'

In de recent verschenen roman Houden van Trump schrijft Hans van Willigenburg over een succesvolle cabaretier die een fascinatie ontwikkelt voor de Amerikaanse president Donald Trump. "Het hele schrijfproces is bij de titel begonnen", vertelt Van Willigenburg in WNL Opiniemakers. "En dan moet je vervolgens een hoofdpersoon creëren die houdt van Trump. Ik kon daar in die zin redelijk dichtbij mezelf blijven."

Journalist Hans van Willigenburg was een beetje ingedut door het politieke debat, totdat Trump begin 2016 de politieke arena betrad. "Hij heeft echt op een bepaalde manier belachelijk veel succes gehad. Ten eerste geloofde echt absoluut niemand dat hij zo ver zou komen." Jeb Bush was toentertijd namelijk de absolute favoriet van de Republikeinen, maar met de woorden 'he is low energy' heeft Trump "de hele dynastie van de Bushes door midden gezaagd", aldus Van Willigenburg, die dat fascinerend noemt.

Bokser

Van Willigenburg denkt dat Trump mogelijk een nieuwe vorm van politiek bedrijven heeft uitgevonden. Normaliter is politiek te vergelijken met een schaakspel, maar Trump is absoluut geen schaker. "Daar komt hij in zekere zin intellectueel voor tekort", zegt de auteur.

"Hij beoefent dus in de politieke arena een hele andere sport in mijn ogen, namelijk boksen. En daar kun je je ogen voor sluiten, maar dat is misschien wel de nieuwe politiek."

'Trump staat symbool voor wereld die verdwijnt'

Er zit ook een pessimistische kant aan het boek. "Ik zie Trump als een verschijnsel uit de twintigste eeuw, uit de tijd waar je spierballen moest tonen", zegt Van Willigenburg. "Of hij nu in 2020 de verkiezingen verliest of in 2024 door iemand anders opgevolgd zal worden: ik denk dat hij symbool staat voor een wereld die aan het verdwijnen is."

Ironisch vindt de auteur, want volgens hem loopt er een rechte lijn tussen de revolutie van '68 en de president. "De revolutie die ging over de bedreiging van het individu en over het feit dat we ons mochten uiten zoals we ons voelden. Maar de ironie is dat de mensen die heel erg links waren, nu fel tegen Trump zijn."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie