Naar homepage
Opinie & Commentaar

Amuse

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Amuse

'Waarom laat u zich tarten door D66?', bijt Wilders in de richting van premier Rutte. 'U bent hun slaaf geworden', vervolgt de PVV-leider in het debat over de #rotmaatregel. U weet wel: van 130 naar 100 kilometer per uur om de stikstofuitstoot weliswaar minimaal te verminderen, maar genoeg om woningbouw weer mogelijk te maken.

Vol pakt de VVD de pijn. Gesteld voor de keuze: banen of doorblazen, is er eigenlijk maar één antwoord. Want anders zitten er mensen werkeloos onder de kerstboom, stellen de liberalen met gevoel voor dramatiek.

Uitspraken van de rechter

Met zijn aanval probeert Wilders een wig te drijven tussen coalitiepartners VVD en D66. Alleen klopt zijn voorstelling van zaken niet. Want het is niet D66 die ineens ging eisen dat de maximumsnelheid omlaag moet. Het is een rechterlijke uitspraak die het kabinet dwingt het stikstofbeleid drastisch te herzien.

Zonder dat vonnis was de maximumsnelheid nooit op de agenda gekomen. Dat geldt ook voor een inkrimping van de veestapel die verdergaat dan in het regeerakkoord afgesproken is.

Je zou denken dat D66 er alles aan doet om het beeld weg te nemen dat het hun prestatie is. Want wie iets krijgt, moet ook iets inleveren. Zo gaat dat in coalitieland. Het is dus veel slimmer om te zeggen: 'Wij hebben hier ook niet om gevraagd'. Dat je het terugschroeven van de maximumsnelheid niet betreurt evenals het verkleinen van de veestapel mag best gezegd worden, maar laat de slingers thuis. Want jouw gratis meevaller, is de pijn van een coalitiepartner.

'Het water loopt hem in de mond'

Toch kan Tjeerd de Groot van D66 het niet laten de maatregel als een amuse te zien van een zeven gangen-diner. Een beeldspraak die goed aangeeft dat er pas een minimaal begin gemaakt is en nog veel meer stikstofmaatregelen volgen. Maar het is ook een beeldspraak die aangeeft dat je ervan geniet. Want een amuse is een klein hapje om de smaakpapillen op gang te brengen voor al het lekkers dat nog volgt. Op deze manier zegt De Groot in feite dat het water hem in de mond loopt bij de gedachte aan nog meer stikstofmaatregelen.

Dom, onnodig provocerend en niet effectief. Meer kan ik er niet van maken. En de publiciteit die het oplevert gaat vooral over het sfeer bedervende karakter van de gekozen woorden. Het vertroebelt de verhoudingen in de coalitie en lokt uit dat de anderen een prijs gaan vragen voor iets dat vanzelf jouw kant opkomt.

Doe het met mate

Maandagochtend, tijdens het wekelijkse coalitie-overleg, bleek inderdaad dat de coalitievrienden nog steeds zaten te kauwen op de amuse van D66. Omdat Rob Jetten afwezig was wegens familieomstandigheden is het niet hoog opgespeeld, maar het graatje zit nog wel degelijk in de keel. Als Jetten wil dat het CDA de kans krijgt om de eigen achterban mee te nemen bij de inkrimping van de veestapel, is het raadzaam om Tjeerd de Groot aan te lijnen.

Het wordt voor de Christendemocraten al een enorme klus om de gelederen gesloten te houden. Niemand zit dan te wachten op het zout van D66. Dat je als junior partner af en toe in de bus moet blazen, is logisch. Doe het wel met mate.

Over Joost Vullings

Joost Vullings is politiek commentator voor EenVandaag op radio en televisie. Iedere dinsdag beschouwt hij de politieke ontwikkelingen in Den Haag en in de rest van het land.

Ster advertentie
Ster advertentie