Onthaasten in Zweden, het is een luxe om offline te gaan
- Nieuws
- Onthaasten in Zweden, het is een luxe om offline te gaan
Verslaggever Roy trekt van Noorwegen naar Zweden en gaat daar 'onthaasten'. Het is een luxe voor sommige mensen, om de vakantie daar offline door te brengen.
Bekijk hier de reportage
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Na mijn bezoek aan Lillehammer en Oslo ga ik de grens met Zweden over. De landsgrens tussen Noorwegen en Zweden is nauwelijks zichtbaar. Slechts een klein bordje laat zien dat ik naar een ander land ga. En dus een andere valuta nodig heb. Ik moet overstappen van de Noorse naar de Zweedse kroon. Maar wisselkantoren zijn er niet, toch heb ik zin in koffie, dus stop ik bij een klein koffietentje. Bij het grenswinkeltje vinden ze het geen probleem, in de hele grensstreek kun je in Zweden gewoon met Noorse Kronen terecht.
Ik vervolg mijn reis naar het Zweedse Värmland, daar loopt de rivier de Klarälven. Deze werd tot 1991 gebruikt bij de houtindustrie. Maar tegenwoordig varen of liever gezegd drijven liefhebbers op een houtvlot gewoon de rivier af langs landelijke dorpjes, bossen en weiden. De Nederlander Erik Daleweij bestiert hier een B&B en organiseert er activiteiten. En dat doet hij OFFLINE. Daar is steeds meer behoefte aan. Erik heeft zijn kamers dus heel bewust niet uitgerust met WIFI, TV of andere elektronica. Hier is het echt weer back-to-basic.
Want altijd en overal online, dat lijkt mooi, maar heeft een keerzijde. Verlies van privacy, concentratie, minder oogcontact en zelfs fysieke klachten. Naarmate de digitale netwerken oprukken, zijn er steeds minder plekken waar je echt alleen kunt zijn. Behalve hier dan op de boerderij van Erik. Offline als een luxe.
En het werkt. Zelfs mijn, vaak intensieve, werkdagen verlopen hier relaxter. In plaats van steeds maar door te gaan, ga ik af en toe een kwartiertje in het zonnetje zitten. De avond valt in Värmland, tijd voor een biertje aan de rivier, in dit bosrijke gebied denk ik aan de meubels van Ikea. En aan het internationale succes van automerken als Volvo en het kledingbedrijf H&M. En dan bedenk ik me: de hele wereld wil wel een beetje Zweeds zijn.
Tot snel,
Roy
Bent u benieuwd hoe de verslaggever het onthaasten in Zweden heeft ervaren? Verslaggever Roy dreef zelf op een vlot in de Zweedse rivier en maakte daar een filmpje van.
Op weg naar Olympia
Acht weken lang tellen we op NPO Radio 1 af naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat doen we door langs verschillende Europese steden te reizen waar ooit de Spelen werden gehouden, in een estafette van verslaggevers. Deze week: van Londen naar Stockholm met Roy Heerkens.