Op weg naar Olympia

De ongemakkelijke geschiedenis van het Olympisch stadion in München

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. De ongemakkelijke geschiedenis van het Olympisch stadion in München

[KRO-NCRV] De laatste bijdrage van verslaggever Sander. Na vandaag geeft hij het stokje door aan verslaggever Martijn Grimmius. Voor zijn laatste reportage bezoekt hij een prachtig Olympisch stadion met een bijzonder verhaal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het Olympisch stadion in München is één van de mooiste ter wereld. Duitsland had wat goed te maken voor de door Hitler gekaapte Spelen van 1936, en de Münchenaren hadden kosten nog moeite gespaard om deze Heitere Speile zo transparant, vrolijk en lichtvoetig te maken als maar kon. En dat was een grote fout.

Het stadion is prachtig. Boven het zwembad en het stadion zweeft een glazen dak, het complex doet denken aan de campus van een Amerikaanse Universiteit. Iedereen kon er binnen lopen en er was nauwelijks bewaking. De beveiligers die er waren liepen rond in hemelsblauwe kleuren, die je eerder associeert met een vliegmaatschappij dan met bewaking.

Dus toen op 4 september een aantal mensen met sporttassen over het hek klom, had niemand iets door. Sterker nog: de groep werd geholpen door Amerikaans atleten die ’s avonds nog een biertje waren gaan drinken en ook over het hek moesten.

Maar bij daglicht werd duidelijk dat de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September de Israëlische delegatie gegijzeld had. Alles wat fout kon gaan, ging fout, zegt Jacco Pekelder. Hij is terrorisme-expert van de Universiteit Utrecht. “De organisatiestructuur deugde niet, de politie had geen wapens en was hier niet voor opgeleid, en de gijzeling was live op de televisie te volgen zodat de terroristen precies wisten wat de politie van plan was.”

De gijzeling eindigde in een bloedbad: de Palestijnen mochten vertrekken naar het vliegveld, maar door een opeenstapeling van fouten ontstond er een schietpartij met de politie.



Worstelaar Bert Kops maakte het allemaal mee. Hij had getraind met de Israëliërs omdat hij de enige Nederlandse worstelaar was op de Olympische Spelen was. Hij was bevriend geraakt met één van hen, Mark Slavin, die slachtoffer werd. Na de aanslag werden de Spelen tijdelijk onderbroken, maar ook werd besloten dat de Spelen door moesten gaan. “The games must go on”, zei IOC-voorzitter Avery Brundage.

Maar worstelaar Bert Kops had er genoeg van. “Ik was niet langer geïnspireerd om daar te gaan staan juichen of mijn best te doen.” Kops keerde als één van de weinigen vroegtijdig huiswaarts.

Ik ga weer door, het is nog 21 dagen tot Olympia.

Op weg naar Olympia

Acht weken lang tellen we op NPO Radio 1 af naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat doen we door langs verschillende Europese steden te reizen waar ooit de Spelen werden gehouden, in een estafette van verslaggevers. Deze week: van Berlijn naar München met Sander Bartling.

Ster advertentie
Ster advertentie