Op weg naar Olympia

Iraakse rapper op de vlucht door YouTube-filmpje

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Iraakse rapper op de vlucht door YouTube-filmpje

[KRO-NCRV] Verslaggever Maarten trapt vandaag zijn reis af in Parijs. Door een ontmoeting met een gevluchte Iraakse rapper besluit hij om zijn plannen om te gooien.

Mijn plan was om de trip door Frankrijk te eindigen in Calais en daar de oversteek te maken naar Engeland. Ik bespreek het plan de afgelopen dagen met meerdere mensen en vertel dat ik daar een tijdje geleden bij het vluchtelingenkamp ben geweest. "Die vluchtelingen… die zijn toch weg?" is een reactie die ik veel hoor. Terwijl dat helemaal niet klopt! Het voelt voor mij als een verhaal dat verteld moet worden en ik besluit in Calais te beginnen.

De beelden van de ontruiming staan ons helder voor de geest: bulldozers, platgebrande hutjes. Dat was maar een deel van het kamp. Nu zitten er nog 6.000 vluchtelingen, meer dan voor de ontruiming. Eind deze maand zijn het er 7.000, is de verwachting.

Kasper is één van hen. Hij is een rapper uit Irak die een lied maakte met kritische woorden over de regering. Hij zette het op YouTube, kreeg doodsbedreigingen en vluchtte. Nu zit hij in Calais en is de muziek nog zijn enige pleziertje, want zijn baan als juwelenontwerper, zijn huis, zijn familie en vrienden moet hij missen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Drankhandel

Slechts op een steenworp afstand vindt een heel ander tafereel plaats. Daar laden Britten hun auto’s vol met wijn. Stukken goedkoper dan in Engeland en dat maakt het het dagtochtje waard. Even op en neer om voor honderden ponden aan drank in te slaan en hup, het Kanaal weer over.

Maar als Groot-Brittannië uit de EU is, kan het zomaar zijn dat er niet meer zoveel vanuit Frankrijk ingevoerd mag worden. En dus vreest de drankhandel voor zijn bestaan en de manager van de groothandel voor zijn baan. Tegen hem moet ik natuurlijk niet zeggen dat er een paar meter verderop mensen zitten die nog veel meer kwijt zijn want leed moet je niet vergelijken. Maar je voelt je er wel ongemakkelijk bij.

Ik reis door naar een andere plek om het Kanaal over te steken en daal af naar het zuiden.

Op weg naar Olympia
Acht weken lang tellen we op NPO Radio 1 af naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat doen we door langs verschillende Europese steden te reizen waar ooit de Spelen werden gehouden, in een estafette van verslaggevers. Deze week: van Parijs naar Londen met Maarten Bleumers.

Ster advertentie
Ster advertentie