Op weg naar Olympia

Foto's maken van zwerfafval? In Engeland doen ze dat met een reden

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Foto's maken van zwerfafval? In Engeland doen ze dat met een reden

Na het Engelse eilandje Jersey te hebben verkend, gaat verslaggever Maarten door naar de plaats Kent. Daar hebben ze een bijzondere manier gevonden om zwerfafval tegen te gaan.

Ik ben aangekomen in Engeland en rij door Kent. Ze noemen het wel de Garden of England, de tuin van Engeland. Het is er inderdaad mooi, als je niet teveel in de bermen kijkt. Wat een afval! Engeland scoort hoog in de lijstjes van landen met het meeste zwerfafval en besteedt jaarlijks 1,3 miljard euro aan het opruimen ervan. In Nederland is dat 250 miljoen.

Dan zie ik een man in de berm staan die met zijn mobiel foto’s neemt van het afval. Hij blijkt een app te hebben gemaakt waarmee de locatie van afval door kan geven. Zo kan de gemeente het komen opruimen. ‘Littergram’ heeft hij het genoemd (litter betekent afval). Maar dat vond Instagram niet zo leuk en stuurde een boze brief dat hij de naam moest veranderen. Luister de repo om te horen of hij dat ook gedaan heeft.


In Essex ga ik even een frisse neus halen en in een prachtig natuurgebied op zoek naar de dwergstern. Dat is één van de zeldzaamste kustvogels van Engeland. De dwergstern was bijna verdwenen, maar door het neerleggen van 1600 nepvogels hopen ze de echte dwergstern het gevoel te geven dat hij niet alleen is en gerust kan gaan broeden in gezelschap van de neppers. 1600 zei ik, en handbeschilderd! En ook dit verhaal blijkt een brexit/eu-component te hebben. Veel plezier bij het luisteren!

Maarten


Op weg naar Olympia
Acht weken lang tellen we op NPO Radio 1 af naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat doen we door langs verschillende Europese steden te reizen waar ooit de Spelen werden gehouden, in een estafette van verslaggevers. Deze week: van Parijs naar Londen met Maarten Bleumers.

Ster advertentie
Ster advertentie