Op weg naar Olympia

Engels eilandje Jersey blij met Brexit

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Engels eilandje Jersey blij met Brexit

Verslaggever Maarten komt vandaag aan op het eilandje Jersey, vlak voor de Engelse kust. De vissers van het eiland zijn om eigen redenen blij met de brexit.

Tussen Frankrijk en Engeland liggen de Kanaaleilanden. Ik vaar vanaf Saint Malo naar Jersey, een overtocht van anderhalf uur. Jersey is grondgebied van de Britse koningin en heeft veel banden met het Verenigd Koninkrijk (VK).

De voertaal is Engels, een paar mensen spreken nog Jersey-English, een mengeling van Engels en Frans en dialect. En daar ga je al… Wat is Jersey nou? Je kan betalen met de euro, de Britse Pond maar ook met de Jersey Pound. Jersey heeft eigen postzegels, eigen regels en bovendien een eigen regering.

Ze horen niet bij de EU, niet bij Engeland maar hebben daar wel allerlei afspraken mee gemaakt waardoor veel EU-regels die voor Engeland gelden ook voor Jersey gelden. Omdat ze dicht bij Europa liggen zijn ze daar wel erg van afhankelijk, denk maar aan immigranten die in de landbouw of toeristensector komen werken. Nu het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt en veel immigratieregels van het VK weer wel gelden voor Jersey (snapt u het nog?) zijn ze op Jersey bang dat die Europese werknemers lastiger naar Jersey kunnen komen.

Voor de vissers geldt dat ze zich aan Europees quota moeten houden omdat ze daar met het Verenigd Koninkrijk afspraken over hebben gemaakt. Daardoor kunnen ze soms minder vissen, omdat het quotum misschien al gehaald is. De vissers zijn dus weer blij met de Brexit. Toch vinden ook veel vissers dat ze teveel aan de leiband van het Verenigd Koninkrijk lopen en waar dit hele verhaal nou op uitdraait: de roep om helemaal zelfstandig te worden klinkt luider en luider op Jersey.

Op het eiland had ik nog een gesprek met Chris. Ik trof hem terwijl hij op het punt stond het politiebureau binnen te gaan. Als vrijwilliger mag hij de politie en de omstandigheden van de gevangenen controleren. Dit gesprek haalde de uitzending niet, maar hier kun je horen hoe dit in z’n werk gaat.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op weg naar Olympia
Acht weken lang tellen we op NPO Radio 1 af naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat doen we door langs verschillende Europese steden te reizen waar ooit de Spelen werden gehouden, in een estafette van verslaggevers. Deze week: van Parijs naar Londen met Maarten Bleumers.

Ster advertentie
Ster advertentie