Onderzoek
AVROTROS

Feit of Fictie: 'Lezers leven beduidend langer en gezonder dan niet-lezers'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of Fictie: 'Lezers leven beduidend langer en gezonder dan niet-lezers'

Lezen, lezen, lezen. Het is leuk, maar levert het ook direct iets op voor je gezondheid? Uitgever Henk Pröpper beweerde dit weekend in de boekenbijlage van de Volkskrant dat mensen die veel lezen, langer en gezonder leven dan mensen die niet veel lezen. Of dat klopt, checken we in Radio EenVandaag.

Video niet beschikbaar

Uitgever Henk Pröpper licht zijn uitspraak aan de telefoon toe: "Omdat lezers in staat zijn om specifieke informatie over gezondheid op te zoeken en zo beter in staat zijn om gunstige beslissingen voor hun eigen leven te nemen."

Gezondheidsgevoel

Suzannah Vree van Stichting Lezen en Schrijven ziet dat beter informatie kunnen opzoeken daadwerkelijk invloed heeft op het gezondheidsgevoel van mensen. "Laaggeletterden beoordelen hun eigen gezondheid vaker als matig of slechter dan mensen zonder lees- en schrijfproblemen."
En lezen is niet alleen goed om jezelf te informeren, maar ook voor je welzijn. Jurriaan Rammeloo van advies- en onderzoeksbureau Blueyard: "Je ontwikkelt emotionele intelligentie, krijgt beter zelfbeeld en ontspanning. Dit zijn zaken die bijdragen aan het welzijn en daarmee aan een gezonder leven."

Geen oorzaak-gevolg

Maar of je van lezen daadwerkelijk langer leeft? Er zijn geen onderzoeken waar dat letterlijk uit blijkt. Hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder heeft een onderzoek uit 2016 gevonden waaruit blijkt dat mensen die veel lezen per 12 jaar 4 maanden langer leven.
Maar Scherder is voorzichtig. "Er komt niet naar voren dat die langere levensverwachting specifiek door lezen komt. Er is geen causaal verband."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie