Onderzoek
KRO-NCRV

Lessen van corona: de vraag naar medicijnen

foto: Teva Pharmachemiefoto: Teva Pharmachemie
  1. Nieuwschevron right
  2. Lessen van corona: de vraag naar medicijnen

China en India zijn 's werelds grootste medicijnfabrikanten. Maar de afhankelijkheid maakt Europa kwetsbaar. Dat werd pijnlijk duidelijk toen corona de kop op stak. In Reporter Radio zegt Hennie Henrichs, algemeen directeur van Teva in Haarlem dat hij al in 2005 waarschuwde voor het risico van het verdwijnen van de medicijnindustrie. Sindsdien is zijn vrees bewaarheid.

De laatste 7 jaar heeft Nederland een ernstig en groeiend tekort aan geneesmiddelen. Dat heeft verschillende oorzaken, een daarvan is de afhankelijkheid van de productie in Azië. Door corona liepen tekorten extra op en er kwam een run op mogelijke medicijnen tegen Covid-19. Teva heeft Hydroxychloroquine (HCQ) in het portfolio, waarvan aanvankelijk werd gedacht dat het zou helpen tegen het virus. Omdat India in lockdown ging was er geen HCQ beschikbaar. Met heel veel moeite en hoge kosten kon Teva doosjes los krijgen.

Geneesmiddeltekorten worden ook veroorzaakt doordat er volgens Henrichs een 'teveel aan marktwerking' is.

marktwerking

Goedkope geneesmiddelen

Teva Nederland is onderdeel van het beursgenoteerde Teva Pharmaceuticals uit Israël, de grootste leverancier van generieke geneesmiddelen (medicijnen waarvan het patent af is) ter wereld. En die geneesmiddelen zijn heel goedkoop. Heel veel mensen weten niet hoe groot het verschil is tussen een middel waarop een patent rust en een generiek medicijn. Dat is iets wat Henrichs is 'razend irriteert'.

Big Farma

De roep om minder afhankelijk te zijn van de medicijn producerende landen als China en India wordt steeds luider. In de brief van minister Van Rijn van 7 juli jl. staat dat ze het 'voor de langere termijn weer aantrekkelijker moeten maken om in de EU te produceren' en 'Nederland zet zich Europees in voor een stevige farmaceutische strategie'.
Voor Teva is dat niet nodig. De geschiedenis van Teva heeft ervoor gezorgd dat 93% van de geneesmiddelen die ze in Europa verkopen ook daadwerkelijk in Europa gemaakt worden.
Hennie Henrichs heeft 42 jaar farmaceutische industrie ervaring, hij had en heeft een boodschap voor de beleidsmakers:

25 cent

Hennie Henrichs neemt eind dit jaar afscheid van Teva in Haarlem omdat hij met pensioen gaat.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie