Onderzoek
KRO-NCRV

Nederlandse wielrenner geschorst voor salbutamol-gebruik

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse wielrenner geschorst voor salbutamol-gebruik

Een Nederlandse amateurwielrenner is voor vier jaar geschorst wegens een salbutamol-overtreding. In 2018 ging Chris Froome, viervoudig winnaar van de Tour de France, nog vrijuit voor een vergelijkbaar dopingvergrijp. Volgens onderzoekers zijn de testen waarmee salbutamol wordt opgespoord oneerlijk. In Pointer doet de Nederlandse renner zijn verhaal.

Froome

Froome werd tijdens de Ronde van Spanje in 2017 positief bevonden op salbutamol - een middel tegen astma. Sporters mogen salbutamol gebruiken, zij het tot een bepaalde hoeveelheid. Froome heeft altijd volgehouden niet over die grens te zijn gegaan, maar zijn urine-waarden vertelden een ander verhaal. Toch ging Froome vrijuit. Uitdroging na een lange wedstrijd en 'ziekte' zouden voor de abnormale waarden hebben gezorgd.

Schorsing

Amper een jaar later wordt een Nederlandse amateurrenner positief bevonden op salbutamol. Ook hij stelt niet meer te hebben genomen dan toegestaan, maar de Dopingautoriteit stelt voor om hem voor 4 jaar te schorsen. Het Instituut Sportrechtspraak (ISR) gaat mee in die visie en legt de schorsing op.

In Pointer doet de renner zijn verhaal: "Je wordt weggezet als een stuk vuilnis. Het is met geen pen te beschrijven hoe dat voelt." De Dopingautoriteit wil niet op individuele zaken ingaan en geeft daarom geen commentaar.

'Test onbetrouwbaar'

Jules Heuberger van de Universiteit Leiden onderzocht de testmethode voor salbutamol en kwam tot de conclusie dat die methode oneerlijk is. Heuberger: "Met een enkel urinemonster is het onmogelijk om te bepalen hoeveel salbutamol iemand heeft ingenomen."

Vanavond om 19.00 uur in Pointer vertelt de Nederlandse wielrenner zijn verhaal. In de studio zijn dopingexpert Douwe de Boer en advocaat Lars Westhoff te gast.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie