Onderzoek
AVROTROS

Waarom dierproeven verboden zouden moeten worden

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom dierproeven verboden zouden moeten worden

Dierproeven moeten verboden worden, zegt jonge doctor Anne van Veen in het programma dr Kelder en Co. Volgens haar zijn we nog steeds erg antropocentrisch als het gaat om dierproeven: de mens wordt als middelpunt van het bestaan gezien.

Van Veen promoveerde aan de Universiteit Utrecht op het Nederlandse dierproefgebruik tussen 1950 en 2020. Ze geeft toe dat er een hoop verbeterd is, maar dit er juist voor kan zorgen dat dierproeven gelegitimeerd worden. Mensen kunnen gaan denken dat wetenschap bedrijven met dieren niet zo slecht is voor de dieren.

'Dier heeft geen keuze'

Volgens haar is er dus best wat verbeterd, maar niet echt veranderd. "Een muis zit nu misschien in een mooie grotere kooi met een andere muis en wordt eerder doodgemaakt om lijden te voorkomen, maar zit nog wel steeds in een kooi. Het dier heeft geen keuze."

Er zou gezegd kunnen worden dat de ruim vierhonderdduizend dierproeven die jaarlijks gedaan worden in Nederland een functie kunnen hebben of zelfs noodzakelijk zijn. Dierproeven hebben bijvoorbeeld bijgedragen aan de ontwikkeling van de coronavaccins.

Hier denkt Van Veen anders over. Noodzaak voor de mens is anders dan noodzaak voor de dieren, aldus de Jonge Doctor. “Al weet ik niet hoe de wetenschap er voor had gestaan zonder dierproeven.”

Activist of wetenschapper?

Dr Kelder vraagt zich af of Van Veen meer activist of meer wetenschapper is. “Allebei”, zegt Van Veen. “Het is natuurlijk een politiek onderwerp en ik had kunnen doen alsof ik heel neutraal was, maar dan reproduceer je gewoon het dominante denken. Dat is net zo goed een politieke keuze.”

promoveren op het einde van de dierproeven

Ster advertentie
Ster advertentie