Onderzoek
AVROTROS

'Real Madrid en FC Barcelona in zwaar weer door corona, maar failliet kunnen ze niet'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Real Madrid en FC Barcelona in zwaar weer door corona, maar failliet kunnen ze niet'

"Real Madrid en Barcelona gaan nooit failliet. Die clubs zijn zo'n instituut dat ze niet failliet kunnen gaan", zo zei NOS-commentator Vermeulen in Studio Voetbal. De clubs verkeren sinds corona in financieel zwaar weer, maar hun toekomst lijkt dus niet in gevaar. Heeft Vermeulen daar ook gelijk in? We checken het in Feit of Fictie in Radio EenVandaag.

De clubs lopen flinke inkomsten mis. Correspondent en Barça-kenner Edwin Winkels vertelt over 'zijn' club: "Door corona loopt de club 370 miljoen euro per jaar aan merchandising mis en ook nog eens 230 miljoen euro aan toegangskaartjes. Dat zijn inkomsten die ineens wegvallen."

Faillissement ondenkbaar

Door het mislopen van die inkomsten lopen de schulden op. Flink ook: volgens recente cijfers is de totale schuld van FC Barcelona meer dan een miljard.

Toch is volgens Winkels een faillissement ondenkbaar. "Banken hebben altijd wel leningen willen verstrekken aan de club, omdat ze zien dat het in principe een bedrijf is dat heel veel inkomsten genereert. Geen club ter wereld verdient zoveel als Barça. Dat komt na corona wel terug."

Grote banken

Sporteconoom Ruud Koning van de Rijksuniversiteit Groningen denkt daar ook zo over. "Wat dat betreft kun je de twee clubs vergelijken met de grote banken in Europa: ze zijn too big to fail." Maar hoe zit het met andere topclubs? "Bayern München speelt altijd in de Europese top, die hebben helemaal geen financiële problemen", zo zei commentator Arno Vermeulen.

En dat is goed te verklaren, zegt Koning. "Er is een groot verschil in bestuurscultuur. In Barcelona en Madrid wordt de voorzitter van de club namelijk verkozen door de leden. En hoe word je verkozen? Niet door te zeggen: 'Ik ga de club financieel op orde brengen'. Je wordt gekozen door gouden bergen te beloven en nieuwe toptalenten naar de club te halen."

Uitgaven aan spelers

En dat is ook gelijk de grootste kostenpost van FC Barcelona, vertelt correspondent Edwin Winkels. "Alle spelers zijn samen goed voor zo'n 700 miljoen voor de uitgaven in één seizoen. Dat is de club boven het hoofd gegroeid de laatste jaren."

Hoe het in Nederland zit? "In Nederland hebben we het systeem dat clubs hun financiële handel en wandel moeten overleggen aan de KNVB. Als daar te veel risico's in zitten, dan grijpt de KNVB in." Dus een situatie à la Barça? Dat lijkt hier onwaarschijnlijk.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie