'Paracetamol meest voorkomende vergiftiging in Nederland'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Paracetamol meest voorkomende vergiftiging in Nederland'

"Paracetamol is de meest voorkomende vergiftiging in Nederland", zegt Ruud Coolen van Brakel van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik in Stax&Toine. Onder meer omdat paracetamol tegenwoordig zonder tussenkomst van een kassa kan worden meegenomen uit de supermarkt, stuurt hij een brandbrief naar minister Bruins van Medische Zorg en Sport.

Pijnstillers veel te makkelijk te krijgen

"We hadden niet voor niks regels opgesteld. Het is geen snoepgoed", zegt Coolen van Brakel. "Het ligt nu in de schappen tussen de pindakaas en het maandverband en iedereen kan ongelimiteerd die middelen meenemen. Dat gebrek aan een drempel is te link."

'Tienduizenden mensen in het ziekenhuis'

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik is niet tegen het feit dat geneesmiddelen als paracetamol en ibuprofen verkrijgbaar zijn in de supermarkt. "Maar het probleem is dat er nu geen balie meer tussen zit. Je hoeft niet langs de kassa en er is niemand op de vloer met verstand van zaken over deze middelen. En dat is waar wij een probleem van maken."

"Je moet je voorstellen dat er nog steeds tienduizenden mensen per jaar in het ziekenhuis belanden, als gevolg van het gebruik van geneesmiddelen. Vermijdbaar. Bijvoorbeeld mensen met maagschade, als gevolg van ibuprofen en dergelijk."

Opnieuw naar de situatie kijken

Als je paracetamol te lang of teveel gebruikt, tast dat de lever aan, zegt Coolen van Brakel. "De balans tussen wanneer het schadelijk is en wanneer het werkzaam is, ligt best dichtbij elkaar. Als je meer dan 8 pillen gebruikt per dag, is het al schadelijk." Met de brandbrief hoopt Coolen van Brakel dat de minister opnieuw naar de situatie in de supermarkten gaat kijken.

Ster advertentie
Ster advertentie