Recept kookwedstrijd Mangiare!: Limburgs zoet-zuurvlees

foto: Julie Hrudovafoto: Julie Hrudova
  1. Nieuwschevron right
  2. Recept kookwedstrijd Mangiare!: Limburgs zoet-zuurvlees

In het kookprogramma Mangiare! streden vrijdag tien luisteraars om de titel 'De Beste Kok Blijft Toch Je Moeder'. Op www.nporadio1.nl vind je alle tien recepten de komende dagen terug. Vandaag: Limburgs zoet-zuurvlees van de moeder van Jeroen Blüm, bestemd voor 4 tot 5 personen.

Beschrijving

De bereiding is gebaseerd op een oud Limburgs (huis-)recept waarbij het vlees meestal werd geserveerd met gekookte aardappelen en verse zomerse tuingroeten (sperziebonen, snijbonen e.d.). "Tegenwoordig is ook frites met zuurvlees in Limburg gewild. De speciale smaak ontstaat door het vlees eerst een dagje in de marinade te laten staan", aldus Blüm.

Begin met de marinade voor te bereiden; die bestaat uit :
- 5 à 6 fijngesneden sjalotten
- laurierblaadjes
- nootmuskaat, kruidnagel, peper en zout
- azijn

Daarna 1 kg mager rundvlees (ondergedompeld) in de marinade zetten en minstens een nacht laten staan. Droog het vlees af met keukenpapier en braadt goed bruin in Croma (ongeveer 10 minuten). Daarna afblussen met de marinade en de sjalotten.

Laat 2 tot 3 uur uur sudderen en maak tenslotte af op smaak met appelstroop (1 eetlepel) en eventueel suiker of zoetstof. De saus naar behoefte binden met bindmiddel (Allesbinder en eventueel een pakje juspoeder).

Je hebt nodig

- sjalotten
- 1 kg mager rundvlees
- Croma
- appelstroop
- laurierblaadjes
- nootmuskaat, kruidnagel, peper en zout
- azijn
- allesbinder
- suiker/ zoetstof
- bakje juspoeder

Meer recepten verschijnen komende week online op de site of app van NPO Radio 1. De wedstrijd is vernoemd naar de overleden tv-kok Joop Braakhekke. De jury bestond uit tv-kok Yvette van Boven en cabaretier en tv-presentator Paul de Leeuw.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie