TrendingVandaag: de facekini en de boerkini

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. TrendingVandaag: de facekini en de boerkini

De discussie over de boerkini en het boerkiniverbod is nog steeds gaande maar ondertussen wordt in China de zesde collectie van de ‘facekini’ gepresenteerd. Deze zwemoutfit bedekt het hele hoofd en is dus nog bedekter dan een boerkini.

Journaliste Lamyae Aharouay - zelf in het bezit van een boerkini - probeert nogmaals uit te leggen dat het enkel een praktisch kledingstuk is, in een NRC column. En dan is er ook nog een ingezonden brief in de krant The Guardian. Hierin schrijft een man dat hem nooit onrecht is aangedaan door een vrouw in een boerkini. Daarentegen wél door mannen in pakken. Zij zijn oorlogen gestart en hebben de financiële wereld in elkaar laten storten en daarom pleit hij voor een verbod van mannen in pakken.

Ondertussen wordt in China de zesde collectie van de ‘facekini’ gepresenteerd. Ze worden getoond op het strand van Qingdao, in het oosten van China. De zwemoutfit bedekt het hele hoofd, en heeft alleen gaten voor de ogen, de neus en de mond en gaat dus nog een stap verder dan een boerkini. De nieuwste collectie bestaat uit facekini’s met prints van bedreigde diersoorten, zoals tijgers en panda’s.

Bedenkster van de facekini is Zhang Shifan en de eerste facekini was er in 2004. Deze was oorspronkelijk bedoeld om te voorkomen dat zwemmers werden gestoken door kwallen. Het kledingstuk is inmiddels zeer populair onder de Chinezen, omdat ze voorkomen dat je een bruin, zongebrand gezicht krijgt. Dat wordt als niet mooi beschouwd. In Azië worden daarnaast bijvoorbeeld ook veel crèmes verkocht die je gezicht witter maken.

Ster advertentie
Ster advertentie