Weten welk weer het was op je geboortedag? Dat kan!

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Weten welk weer het was op je geboortedag? Dat kan!

Er bestonden al sites waar je kunt zien welke single er op nummer 1 stond op de dag van je geboorte, maar nu kan je ook het weer bekijken. Zo kom je bijvoorbeeld te weten of het zonnig was op je geboortedag, of dat het regende op een willekeurige andere dag in de historie? Via het KNMI kon je dat al geruime tijd opzoeken, maar een Amerikaanse website laat je nu nóg verder in het verleden duiken.

Zoekmachine Wolfram Alpha heeft sinds kort weerdata toegevoegd. De meeste data is voor Canada, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en enkele andere landen, maar ook voor Nederland zijn gegevens te vinden. Vul in de zoekmachine bijvoorbeeld 'weather, june 17, 1955, London' in en je krijgt een gigantische hoeveelheid historische klimaatdata. Hetzelfde werkt als je Londen vervangt voor Amsterdam. Deze ontdekking werd gedaan, en beschreven, op het blog van Eric Hennekam.

Uit de tijd van ver voor de computer en het moderne weerstation zijn opvallend veel gegevens beschikbaar. Deze zijn afkomstig van oude walvisvaarders die in hun logboeken alles bijhielden. Je kunt dat weer terugzoeken voor reizen tot 1890. Website Old Weather maakte die historische weergegevens beschikbaar via het web.

Nederlands weer via het KNMI

Via een zoekmachine van het KNMI kun je voor veel weerstations in Nederland de historische gegevens opzoeken. Zo kom je er bijvoorbeeld achter dat het 25 jaar geleden een prettige 16 graden was, maar wel zwaarbewolkt.

De meeste gegevens zijn terug te vinden voor de Bilt, waar je terug kunt tot het jaar 1901. Van andere weerstations zijn de gegevens van een kortere periode op te zoeken.

TrendingVandaag

Wat is er trending online en op social media? Redacteur Martijn Rosdorff (@martijnrosdorff) zet het op een rij in TrendingVandaag. Kijk op Eenvandaag.nlvoor meer items die in TrendingVandaag worden besproken.

Ster advertentie
Ster advertentie