Feit of fictie: als buitenlandse studenten Nederlands leren verdubbelt de blijfkans

AVROTROS
foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of fictie: als buitenlandse studenten Nederlands leren verdubbelt de blijfkans

Heeft het leren van de Nederlandse taal door buitenlandse studenten invloed op hun keuze om wel of niet terug naar hun thuisland te gaan? Organisatie Beter Onderwijs Nederland zegt van wel, maar daar blijkt geen bewijs voor te zijn.

Feit of fictie: blijfkans verdubbelt als buitenlandse studenten taal leren

Ad Verbrugge, voorzitter van Beter Onderwijs Nederland was te gast bij Buitenhof, waar hij onder meer beweerde dat de kans dat internationale studenten in Nederland blijven na hun studie verdubbelt als ze Nederlands spreken.

Verbrugge riep dit in een discussie over Engelstalig onderwijs op Nederlandse studenten over internationale studenten: "...het blijkt ook, cijfermatig dat wanneer ze Nederlands leren, dit de kans dat ze blijven meer dan verdubbelt."

Universiteiten én studenten weten van niets

Niemand kon deze bewering echter bevestigen. Pieter Duisenberg, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Universiteiten, zegt: "Er zijn bij mijn weten geen studies gedaan naar het effect van Nederlands leren op de blijfkans van internationale studenten. Maar ik denk wel dat we ervan uit kunnen gaan dat het effect positief is. Dat doe ik in ieder geval wel."

De Landelijke Studentenvakbond deed onderzoek naar de positie van internationale studenten, in samenwerking met het Interstedelijk Studenten Overleg. Voorzitter Alex Tess Rutten meldt: "Deze cijfers over verdubbeling kennen wij niet."

CBS, CPB en SER cijferloos

Ook bekende instanties als CBS, CPB en SER zijn cijferloos, terwijl zij geregeld over studentenzaken publiceren. Zelf hebben ze hier geen specifiek onderzoek naar gedaan. Het CPB laat weten dat er ook bij hun, via andere instanties, geen cijfers bekend zijn, ondanks dat ze geregeld allerlei onderzoek doen naar internationale studenten.

Een woordvoerder van Beter Onderwijs Nederland laat weten dat hij geen idee heeft waar Verbrugge de uitspraak op baseerde. Er wordt door de organisatie nog verwezen naar een link uit een studentenblad, met de kop "Gaan of blijven, internationale studenten vinden taal een obstakel", maar het artikel zegt niets over cijfers die de blijfkans verhogen wanneer de taal geleerd wordt.

Wel staan er een aantal persoonlijke verhalen van internationale studenten in die soms zeggen dat de taal een mogelijke barrière vormt voor hun toekomst in Nederland.

Feit of fictie in Radio EenVandaag

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie