Orkaan Matthew nadert de VS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Orkaan Matthew nadert de VS

[NOS] Orkaan Matthew is nog niet uitgeraasd. Na de verwoestingen op Haïti, de Dominicaanse Republiek en Cuba stevent hij nu aan op Florida en South Carolina.

Orkaan Matthew groeit mogelijk uit tot de zwaarste orkaan die de VS treft in decennia. Daarvoor waarschuwt het nationale weerbureau. De laatste keer dat er zo'n zware waarschuwing werd afgegeven door het National Hurricane Center was vlak voordat het land werd getroffen door orkaan Katrina. Toen kwamen ruim 1800 mensen om het leven.

Orkaan Matthew gaat vandaag aan land in de VS. Op sommige plekken is dat al goed te merken. In Florida zitten meer dan 200.000 huishoudens zonder stroom. Duizenden vluchten zijn al geannuleerd.

De verwachting is dat de orkaan veel schade veroorzaakt. Het nationale weerbureau waarschuwt dat sommige gebieden weken of maanden onbewoonbaar kunnen zijn. In totaal zijn zo'n twee miljoen mensen geadviseerd te vertrekken. Gouverneur Rick Scott van Florida noemt de storm 'een monster'. Hij verzoekt iedereen die dat nog niet gedaan heeft het gebied langs de kust te verlaten.

Ook bij The Weather Channel schuwen ze grote woorden niet. "Dit is geen hype en ik maak geen grapje", zei weerman Bryan Norcross. "Het midden en noorden van Florida zijn nog nooit door zo'n zware storm getroffen. Ga er niet van uit dat je de storm kunt overleven als je blijft."

Haïti

In Haïti heeft de orkaan meer levens geëist dan eerder bekend was. Lokale autoriteiten spreken al van 339 doden. Ook veel huizen zijn verwoest. De meeste slachtoffers vielen door omvallende bomen en rondvliegend puin.

Ster advertentie
Ster advertentie