TrendingVandaag: Lek in Stemwijzer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. TrendingVandaag: Lek in Stemwijzer

[AVROTROS] Veel ophef om de website van de Stemwijzer die gisteren online ging. De site blijkt namelijk een lek te hebben. Beveiligingsonderzoeker Loran Kloeze twitterde gisteren en vanmorgen welke partijen het populairst waren bij de Stemwijzer-gebruikers.

Deze gegevens waren niet te zien voor normale gebruikers, maar konden wel worden opgevraagd in de Chrome-browser. In de code van de Stemwijzer ontdekte Kloeze bovendien tekst ’SijmenRuwhofiseenlul’. Daarmee verwijzend naar Sijmen Ruwhof die eerder kwetsbaarheden ontdekte in verkiezingssoftware.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens maker ProDemos is het lek nu dicht. “Het is goed dat het nu aan het licht komt en niet op een later moment, als er meer data bekend is. We willen niet dat dit op straat komt te liggen,” aldus een woordvoerder.

Als je het toch niet helemaal vertrouwt, dan kun je ook de tool van Bas Belleman gebruiken. Hij biedt een simpel alternatief aan voor de Stemwijzer op Facebook. De enige vraag die je jezelf hoeft te stellen is namelijk, hoe bak je pannenkoeken?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat is er trending op social media? EenVandaag-redacteur Lammert de Bruin (@Lammert) zet het op een rij in TrendingVandaag, Radio EenVandaag op NPO Radio 1. Kijk hier voor alle items die Lammert in TrendingVandaag bespreekt.

Ster advertentie
Ster advertentie