Legendarische F-16 piloot Peter Tankink neemt afscheid van zijn MiG-killer

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Legendarische F-16 piloot Peter Tankink neemt afscheid van zijn MiG-killer

Kolonel Peter Tankink heeft vorige week de MiG-killer - zoals de F-16 is genoemd - voor het laatst laten opstijgen en daarmee komt het einde van de F16-vloot in Nederland langzaam dichterbij. De F-16’s gaan eruit, ze worden vervangen door de modernere F-35’s.

Video niet beschikbaar

Toch is de MiG-killer anders dan anderen. Tijdens de Kosovo-oorlog wist Peter Tankink een Servische straaljager uit de lucht te schieten. Tankink staat ook wel bekend als ‘de man die een MiG neerschoot’. Vanuit een F-16 haalde hij dit vijandelijk jachtvliegtuig neer. Dat gebeurde in de nacht van 24 maart 1999. Tijdens de eerste luchtaanval van operatie ‘Allied Force’ tegen het voormalige Joegoslavië.

Jongensboek

Zijn actie lijkt uit een jongensboek: "En dan komt het moment dat je op die rode knop drukt. Hij telde af naar nul en ik zag een lichtflits. Dus ik dacht: het ding is de grond ingevlogen, maar 8 seconden daarna zag ik de wrakstukken. Toen hoorde ik het, de splash." Servië ontkent overigens nog steeds dat het schot van Peter Tankink de Servische straaljager fataal werd, al is het evident dat Tankink de genadeklap uitdeelde: "Doordat ik de beelden zelf gezien heb en de volgende dag gerapporteerd hebben gekregen weet ik dat we de MIG hebben neergeschoten."

Bedankt

Na zijn laatste vlucht De F16 heeft z’n dienst bewezen. "Het vliegtuig moet het blijven doen, je vertrouwt op het technische team maar ik ben ook hartstikke trots dat het vliegtuig het zo doet. Dan zeg je na zo’n laatste ritje wel even bedankt." En met het afscheid van de MiG-killer was een dankbetuiging dan ook op z’n plaats: "Ik heb de F-16 wel even bedankt, ja."

NAVO

Peter Tankink zelf gaat niet met pensioen, al zal hij geen F35s meer gaan vliegen. "Ik word hoofd van de afdeling inlichtingen bij de NAVO. Het doel is het grondgebied en de NAVO veiliger maken. Zeer uitdagende functie en heel leuk. Om meerdere redenen en ontwikkelingen binnen de internationale setting."

Kolonel Peter Tankink (25 november 2022) - Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie