TrendingVandaag: Waterschap verbiedt eenden te voeren

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. TrendingVandaag: Waterschap verbiedt eenden te voeren

Het is voor veel mensen hun dagelijks momentje van ontspanning: even de eendjes brood voeren in het park. Maar dat is dus helemaal niet zo’n goed idee. Waterschap De Dommel verbiedt mensen nog langer de eenden te voeren bij de Jan van Galen vijver in Vught.

Woordvoerder Jan van de Graaf van het Waterschap vertelt dat er hele broden in vijvers worden gegooid, ‘soms nog met het plastic er omheen’. En dat is niet de bedoeling.

Niet alleen het plastic maar ook het brood zelf is schadelijk; de stoffen in het brood zorgen namelijk voor algengroei, zoals blauwalg en veel kroost. Boetes zullen niet worden uitgedeeld, maar het Waterschap gaat het eerst proberen met gedragsverandering. Daarvoor worden informatieborden geplaatst bij de vijvers.

Schrijnende ruzies

Volgens Marieke Dijksman van de Vogelbescherming is dit een goede zaak, want brood is niet alleen slecht voor het water, maar ook voor de eenden zelf. Er zit teveel zout in en het gevecht om eten levert schrijnende ruzies op in eendengemeenschappen. Beter is het om de eenden doperwtjes, mais of kippenvoer te geven. En voor wie 'helemaal los' wil gaan is er zelfs eendenvoer te koop, zegt ze.

Het allerbelangrijkste is echter om ze niet teveel te voeren en het voedsel niet in het water te gooien, maar op de kant.

Luister hieronder TrendingVandaag terug:

Wat is er trending op social media? EenVandaag-redacteur Lammert de Bruin (@lammert) zet het elke dag op een rij in TrendingVandaag, Radio EenVandaag op NPO Radio 1. Kijk hier voor alle items die Lammert in TrendingVandaag bespreekt.

Ster advertentie
Ster advertentie